Pri Krnskem jezeru je v soboto, 11. novembra 2006, potekala slovesnost v spomin na vse padle v prvi svetovni vojni. Prav na ta dan se je pred 88 leti končala prva svetovna vojna. Tradicionalnega spominskega pohoda, ki so ga organizatorji letos pripravili že devetič zapored, se je to sončno soboto udeležilo več kot 500 pohodnikov.

Na pot so se odpravili iz več smeri, in sicer iz Bohinja, od planinskega doma pri Savici v Ukancu prek Komne, po najkrajši poti iz Lepene v dolini Trente ter s planine Kuhinja prek Škrbine v Krnskem pogorju.

Med navzočimi je bil na spominski slovesnosti tudi generalni direktor policije Jože Romšek s svojimi najožjimi sodelavci: Matjažem Šinkovcem, namestnikom generalnega direktorja policije, Bojanom Bučinelom, direktorjem Urada za logistiko na Generalni policijski upravi, Bojanom Glavnikom, direktorjem Urada za informatiko in telekomunikacije Generalne policijske uprave, Jožetom Mencinom, direktorjem Policijske uprave Kranj, ter policisti gorske policijske enote. Proslave so se udeležili tudi ugledni visoki predstavniki iz Slovenije, Italije, Madžarske in Avstrije ter Slovenske vojske.

Spominska slovesnost v spomin na padle vojake v prvi svetovni vojni in konec prve svetovne vojne je potekala pri "madžarskem križu" na planini Duplje, uro kasneje pri Krnskem jezeru, zvečer pa se je srečanje nadaljevalo ob baklah na obrežju Krnskega jezera. Na proslavi so nastopili bohinjski pevci in kvintet trobil policijskega orkestra.

Navzoče na slovesnosti ob Krnskem jezeru sta nagovorila generalni direktor policije Jože Romšek in češka veleposlanica v Sloveniji Ivana Hlavsova. Generalni direktor policije je poudaril pomen zgodovinskega datuma, 11. novembra 1918, ki je hkrati simbol, pomemben in usoden tudi za slovenski narod. Med milijonskimi žrtvami prve svetovne morije je bilo tudi večje število Slovencev, slovensko narodnostno ozemlje pa je bilo razdeljeno med tri države.

Poudaril je še, da se morije ne smejo nikoli več ponoviti in da nekdaj sprti narodi zdaj sodelujejo pod okriljem Evropske unije ter Nata. Na koncu se je zahvalil organizacijskemu odboru prireditve Krn - pohod spomina 1918–2006, ki ga vodi njegov predsednik Janko S. Stušek.


FOTOGRAFSKI UTRINKI:

krn1


krn2


krn3


krn4


krn5


krn6


Fotografije: Rafael Šturm, policist PP Bovec