Generalni direktor policije dr. Darko Anželj je danes, 13. januarja 2005, v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili za namestnika generalnega direktorja policije imenoval g. Milana Horvata, višjega policijskega svetnika, direktorja Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave, ki bo z delom na navedenem delovnem mestu pričel s 1. februarjem 2005.

Svojo odločitev generalni direktor policije utemeljuje s tem, da se je konec leta 2004 upokojil dosedanji namestnik dr. Andrej Anžič in glede na to, da je policija številčno velik kolektiv z nekaj manj kot 10.000 zaposlenimi in je potrebno dnevno reševati nastale probleme, istočasno pa tekoče in strokovno voditi tudi razvojne projekte, je za uspešno in učinkovito vodenje policije nujno potrebno takojšnje imenovanje namestnika generalnega direktorja policije. Spremenjena sistemska zakonodaja, to je Zakon o prekrških, Zakon o varnosti cestnega prometa, Zakon o kazenskem postopku, Zakon o javnih uslužbencih in vsi podzakonski akti terjajo od policije intenzivno usklajevanje, usposabljanje in iskanje rešitev v praksi. Najvišje vodstvo policije se mora udeleževati delovnih sestankov na vseh ravneh organiziranosti policije in koordinirati aktivnosti vseh služb policije ter pokrivati vse mednarodne obveznosti.

Ta obseg dela je tako obsežen, da če ga želi generalni direktor policije dr. Darko Anželj opraviti kvalitetno, nujno potrebuje oba namestnika generalnega direktorja policije.

Milan Horvat je v svoji dolgoletni policijski karieri služboval na različnih delovnih mestih v policiji, kjer si je pridobil bogate delovne izkušnje in veščine za vodenje policijskih kolektivov.

 

V nadaljevanju na kratko predstavljamo karierno pot g. Milana Horvata:

Milan Horvat se je rodil 3. januarja 1957 v Veliki Polani, kjer je končal tudi osnovno šolo. Po končani kadetski šoli leta 1974 je bil kot policist pripravnik razporejen na Policijsko postajo Murska Sobota, kjer je kasneje postal pomočnik vodje varnostnega okoliša. Leta 1978 je bil na lastno željo premeščen na Policijski oddelek v Šalovce na delovno mesto vodje varnostnega okoliša. Leto dni kasneje je šel študirat na Višjo upravno šolo v Ljubljani. Po končanem šolanju se je leta 1981 vrnil za pomočnika komandirja na Policijsko postajo Murska Sobota, še isto leto pa je postal inšpektor na Policijski upravi Murska Sobota. Ob delu je študiral na Pravni fakulteti v Ljubljani, ki jo je končal leta 1985. Leta 1991 je postal načelnik inšpektorata policije na isti upravi. To delo je opravljal do 1. septembra 2000, z nekajmesečno prekinitvijo, ko je po pooblastilu vodil Policijsko upravo Murska Sobota. Nato je odšel na Generalno policijsko upravo za pomočnika direktorja Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave. Dne, 20.02.2004, je bil imenovan za pomočnika generalnega direktorja policije. Od 15.06.2004 do 15.07.2004 je s pooblastilom Generalnega direktorja policije vodil delo Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave, s 15.07.2004 pa je bil imenovan za direktorja Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave.

Za delo v organih za notranje zadeve oziroma policiji je prejel bronasti, srebrni in zlati znak zaslug za varnost ter plaketo varnosti.

Za sodelovanje pri osamosvajanju Slovenije je bil leta 1991 odlikovan s častnim znakom svobode Republike Slovenije.
Je vojni veteran in predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Slovenije (Združenje Sever).