Na Fakulteti za policijsko-varnostne vede v Ljubljani se je danes, 28. februarja 2005, začel osnovni kriminalistični tečaj, ki ga organizira Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave v sodelovanju s Policijsko akademijo Generalne policijske uprave. Tečaja, ki v takšni obliki poteka že dvanajsto leto, se je letos udeležilo 16 novo zaposlenih kriminalistov iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave in več policijskih uprav.

Kriminalisti se bodo 4 mesece usposabljali po verificiranem programu, ki je razdeljen na teoretični in praktični del. Teoretični del se bo izvajal na Fakulteti za varnostno-policijske vede v Ljubljani, praktični del pa bo 14 dni potekal v Centru za usposabljanje v Gotenici. Prktičnega dela se bo udeležilo več kot 30 zaposlenih.

Namen kriminalističnega tečaja je usposobiti novo zaposlene kriminaliste za samostojno, strokovno in zakonito opravljanje nalog kriminalistične policije. Po vsebini gre za strokovno zelo obsežno obliko usposabljanja, kajti udeleženci morajo opraviti 14 izpitov iz kriminologije, kazenskega materialnega in procesnega prava, osnov kriminalistike, kriminalistične metodike in tehnike, kriminalistične psihologije, sodne medicine, policijskih pooblastil, samoobrambe, gospodarske kriminalitete, organizirane kriminalitete, informatike in analitike ter etike in kriminalističnega preiskovanja. Tudi na letošnjem kriminalističnem tečaju sodelujejo kot predavatelji poleg predstavnikov policije, Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave priznani strokovnjaki iz zunanjih institucij, Vrhovnega državnega tožilstva, Inštituta za sodno medicino in Fakultete za policijsko-varnostne vede.


krim2

Udeleženci letošnjega kriminalističnega tečaja


Ob začetku tečaja je imel generalni direktor policije dr. Darko Anželj slavnostni nagovor, v katerem je poudaril, da je kriminalistični tečaj zelo pomemben in pomeni začetek spoznavanja kriminalistične stroke. "V policiji smo ugotovili, da je prepoznavnost vloge in statusa kriminalistov slaba, zato bomo začeli vlagati napore v prepoznavnost kriminalistične policije in ločitev njene vloge z vlogo uniformirane policije v javnosti." Mladim kriminalistom je povedal, da je to zahteven poklic, saj ga je tudi sam več let opravljal, zato je za dobro delo potrebno veliko učenja in znanja. Zavedati se morajo, da je potrebno svoje delo opravljati zgolj po zakonu in se pri tem izogibati drugim vplivom, kar policiji tako radi očitajo. Udeležencem tečaja je čestital, ker so se odločili stopiti v kriminalistične vrste. "Na tečaju bodite zahtevni in postavljajte veliko vprašanj, saj se boste le tako lahko naučili dovolj za samostojno delo v prihodnosti," je povedal generalni direktor policije in jim zaželel veliko sreče na tečaju.


krim1

Generalni direktor policije dr. Darko Anželj je nagovoril nove kriminaliste


Ob tej priložnosti je kriminaliste pozdravil tudi dekan Fakultete za policijsko-varnostne vede dr. Milan Pagon: "Večina študentov, ki se vpisujejo na Fakulteto za policijsko-varnostne vede, si želi opravljajti prav poklic kriminalista. Vsi ne dobijo te možnosti, prav zato se morate zavedati odgovornosti, ki vam je bila dana. Kriminalistično delo je sestavljeno iz znanj in veščin. Prva pridobite z izobraževanji na fakulteti in raznih tečajih, druge pa z meseci in leti dela,"  je povedal dr. Pagon in tečajnikom zaželel veliko sreče na poklicni poti in uspehe na kriminalističnem tečaju.

Udeležence tečaja je pozdravil tudi pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Marjan Erhatič, ki je poudaril, da delo kriminalistov že dolgo ni delo posameznika, temveč delo dobrega in usklajenega tima. Poudaril je, da le takšen način lahko pripelje do dobrih rezultatov.