Sorodne objave

 

Te dni v slovenski policiji potekajo številne slovesnosti ob 27. juniju, Dnevu slovenske policije. Praznik policije je bil izbran v spomin na osamosvojitveno vojno, ko se je odločalo, kakšna bo prihodnost slovenskega naroda in novonastale slovenske države.

V tistih zgodovinskih trenutkih so bili naši policisti v prvih vrstah, ko so se uprli agresiji jugoslovanske armade, ki je hotela s silo zaustaviti razvoj dogodkov. 27. junija 1991, ko so se policijske enote spopadle z JLA na mejnem prehodu Holmec, sta življenje izgubila dva policista.

V slovenski policiji se je takrat začelo tudi novo obdobje - samostojna pot, in sicer pot preoblikovanja slovenske policije v moderno evropsko policijo ter njeno približevanje Evropski uniji in vzpostavitvi učinkovitega nadzora državne meje v Republiki Sloveniji po schengenskih standardih.

Varen jutri je tisto, kar želi vsem slovenskim državljanom zagotoviti policija s svojim strokovnim, učinkovitim in profesionalnim delom. Pri tem pa vedno znova dokazuje, da jo vodijo zakonitost, spoštovanje človekovih pravic, znanje in pravičnost, kar ji priznavajo tudi policije drugih evropskih držav. Med svoje cilje je zapisala, da želi z vzpostavitvijo partnerskih odnosov s prebivalci Slovenije soustvariti varnostni sistem, ki bo omogočal kakovostno življenje in ohranjal varnost kot razpoznavno značilnost Slovenije.

Svoj praznik slovenski policisti obeležijo z različnimi dejavnostmi. Po vseh Policijskih upravah in notranjih organizacijskih enotah Generalne policijske uprave potekajo slovesnosti, na katerih policistom in drugim organizacijam, ki so pripomogli k širjenju varnostne kulture, podelijo priznanja.

Osrednja slovesnost ob dnevu slovenske policije je bila včeraj, 21. junija 2005, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Poleg delavcev policije in ministrstva za notranje zadeve so se jo udeležili tudi številni drugi gosti.

Slavnostni govornik je bil minister za notranje zadeve Dragutin Mate, pozdravni nagovor pa je imel v.d. generalnega direktorja policije dr. Bojan Potočnik.

 KoncertPO01

Slavnostni govornik je bil minister za notranje zadeve Dragutin Mate.

 

KoncertPO02

Pozdravni nagovor je imel v. d. genralnega direktorja policije dr. Bojan Potočnik.


Ob tej priložnosti sta minister za notranje zadeve Dragutin Mate in v. d. generalnega direktorja policije dr. Bojan Potočnik podelila 22 pripadnikom organov za notranje zadeve, ki so bili v času osamosvojitvene vojne zaposleni v organih za notranje zadeve in so opravljali naloge povezane z osamosvojitvenimi procesi, spominski znak "ZA SLOVENIJO".

KoncertPO03

Podelitev spominskih znakov

 

KoncertPO04

Udeleženci osrednje slovesnosti


Slovesnost je bila obogatena s kulturnim programom, v kateri je sodeloval orkester slovenske policije pod vodstvom dirigenta Milivoja Šurbka, Štajerskih 7, kot glasbeni solisti pa so nastopili Nuša Derenda, Teja Saksida in policist Matjaž Mrak.

KoncertPO05

Kulturni program so ob spremljavi Policijskega orkestra popestrili glasbeni solisti Teja Saksida ter ...

 

KoncertPO06

... Nuša Derenda in policist Matjaž Mrak.


Ob Dnevu policije se slovenski policisti spomnimo tudi sodelavcev, ki so v najodločilnejših trenutkih v osamosvojitveni vojni za Slovenijo darovali svoja življenja.

V avli Ministrstva za notranje zadeve in na spomenik padlim v vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah so ob dnevu policije visoki predstavniki Ministrstva za notranje zadeve, Generalne policijske uprave in Združenja Sever položili venec v spomin padlim policistom.

KoncertPO07 KoncertPO08

Sektor za odnose z javnostmi