Sorodne objave

 

November in december sta že tradicionalno povezana tudi s proslavljanji, zabavami in praznovanji, november z martinovanjem, december pa predvsem z zaključkom leta. To se odraža tudi na področju varnosti cestnega prometa, saj v tem času praviloma ugotavljamo več alkoholiziranih povzročiteljev v prometnih nesrečah.

Problem vožnje pod vplivoma alkohola ni le slovenski problem. V Evropi ocenjujejo, da je v tem obdobju približno 3 % vseh voženj pod vplivom alkohola.

Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč na slovenskih cestah se je v letošnjem letu zopet povečal. V lanskem letu je bilo do 1. oktobra med povzročitelji prometnih nesreč 3.137 alkoholiziranih, kar pomeni 9,05 % vseh, v enakem obdobju letošnjega leta pa 2.231 alkoholiziranih povzročiteljev, kar ob manjšem številu prometnih nesreč (22.304) pomeni povečanje deleža na 10,52 % vseh. V teh prometnih nesrečah je 71 oseb umrlo (lani 88), 228 je bilo hudo (lani 272), 1.132 pa lahko (lani 1.703) telesno poškodovanih.

Problem vožnje pod vplivom alkohola (ter mamil in psihoaktivnih zdravil) je zlasti v tem, da te snovi pomembno vplivajo na delovanje človekove "osebnostne zavore", ki zagotavlja socialno prilagojeno vedenje, hkrati pa povečuje zaupanje v lastne sposobnosti in v zmožnost obvladovanja situacije. Voznik je zato pogumnejši in predrznejši, kar se odraža tudi v prehitri vožnji.

Učinki vožnje pod vplivom alkohola so naslednji:

  • poslabša se sposobnost zaznavanja,
  • prihaja do napačnih ocen razdalje in do nepravilnih in počasnejših reakcij glede na prometne razmere,
  • poslabša se zaznavanje rdeče barve,
  • slabša se prilagodljivost svetlobnim spremembam,
  • zmanjša se zbranost in podaljša reakcijski čas,
  • pojavijo se motnje pri ravnotežju,
  • zoži se zorni kot.


In kakšne so posledice vožnje v takšnem stanju:

  • neustrezen način vožnje,
  • nenadne spremembe smeri vožnje,
  • neupoštevanje cestnoprometne signalizacije, najpogostejša posledica tega pa je, predvsem v zapletenih situacijah, povzročitev prometne nesreče.


November in december po problematiki vožnje pod vplivom alkohola, mamil in psihoaktivnih zdravil negativno izstopata. Zato smo tudi letos v Policiji pripravili sklop nadzorstvenih aktivnosti, s katerimi želimo povečati stopnjo pričakovanja, da bodo vozniki, ki bodo vozili pod vplivom alkohola, mamil ali psihoaktivnih zdravil, pri tem tudi zaloteni, izločeni iz prometa in kaznovani.

Poudarek bo na visoki vidnosti in odmevnosti nadzorov, zato bodo največkrat izvedeni po metodologiji PROMIL, in sicer tako na lokalnem, regionalnem, kakor tudi na državnem nivoju. Nadzori bodo medsebojno usklajeni.

Nadzori ne bodo usmerjeni zgolj v večerna in nočna obdobja, temveč tudi v popoldanska, saj vse pogosteje opažamo, da se alkohol pojavlja tudi čez dan, še posebej popoldan. Vse več je namreč tistih, ki zadnja dva meseca v letu izkoristijo tudi za praznovanja in uživanje alkohola na delovnih mestih, v popoldanski prometni konici pa se želijo prikriti pred policijskim nadzorom. Zato bodo policisti na prisotnost alkohola, mamil in psihoaktivnih zdravil pri voznikih pozorni tudi čez dan, še posebej v popoldanskem času.

V tem času bo na slovenskih cestah povečano število policistov, ki bodo preverjali tako vožnjo pod vplivom alkohola kakor tudi vožnjo pod vplivom mamil in psihoaktivnih zdravil. Skupni poostren nadzor na območju celotne države bo potekal dan pred martinovo soboto, torej v petek, 11. novembra 2005.

Povsem razumemo, da so tovrstna praznovanja in proslavljanja tradicionalna in posebej zaznamujejo obdobje zadnjih dveh mesecev leta. Večina se v tem času obnaša bolj sproščeno kot običajno, pogostejše pa je tudi uživanje alkoholnih pijač. Ni pa mogoče dovoliti, da se ta sproščenost, brezbrižnost ter vpliv alkohola, prenesejo tudi v promet, kjer je vsaka napaka lahko usodna, bodisi za voznika samega ali za drugega udeleženca cestnega prometa.

Vsem voznikom svetujemo, da, v kolikor so zaužili alkoholne pijače, ne sedejo za volan, ampak upravljanje vozila prepustijo osebi, ki ima ustrezno vozniško dovoljenje in alkohola ni uživala. Priporočamo tudi uporabo sredstev javnega prevoza in taksijev.

Vsem skupaj želimo prijetna, predvsem pa varna praznovanja.

 

Sektor prometne policije v Upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave