Na Malti je med 5. in 6. februarjem 2004 potekala Delovna konferenca o bodočem policijskem sodelovanju šefov policij držav pristopnic Evropske Unije, ki so se je poleg Slovenije udeležile Malta, Ciper, Estonija, Litva, Litvanija, Republika Češka, Poljska, Madžarska in Slovaška.

Konferenco je organizirala Nizozemska v sodelovanju s trenutno predsedujočo državo EU Irsko in Svetom Generalnega Sekretariata ter Komisijo EU.


040209 Malta


Poleg šefov policij držav pristopnic EU in njihovih delegacij ter predstavnikov Sveta Generalnega Sekretariata in Komisije EU so se konference udeležili tudi direktor Evropola in administrativni direktor CEPOL-a.

Namen konference je bil utrjevanje mednarodnega policijskega sodelovanja držav pristopnic EU s članicami EU tudi po vstopu v EU. Vsebine konference so bile analiziranje trenutnega položaja držav pristopnic EU glede na mednarodno policijsko sodelovanje v Evropi, prednosti in slabosti trenutnega sodelovanja ter priložnosti za nadaljnje mednarodno policijsko sodelovanje.

Slovensko delegacijo sta zastopala generalni direktor policije dr. Darko Anželj in vodja Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje v Upravi kriminalistični policije Generalne policijske uprave Boris Rehar. Generalni direktor slovenske policije se je v okviru konference sestal s šefi policij iz vseh držav pristopnic EU in z direktorjem Evropola Jürgenom Storbeckom.

9. Srečanje šefov evropskih policij bo potekalo med 22. in 23. marcem 2004 v Dublinu na Irskem, ki se ga bodo poleg držav pristopnic EU udeležile tudi države članice EU.

 

Po poročilu pripravila: Tadeja Kuhar