V oddelkih za transfuzijo krvi v Splošnih bolnišnicah Celje, Izola, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Slovenj Gradec ter na Zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani od 5. do 9. aprila 2004 že tretjič zapored poteka krvodajalska akcija z geslom "Varujmo, darujmo, rešujmo", na kateri je darovalo kri preko 300 policistov prometnikov in inšpektorjev za promet iz Sektorja za cestni promet Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave, Specializirane enote za nadzor prometa in vseh Policijskih uprav, darovali so jo tudi policisti, ki na Policijskih postajah opravljajo naloge na področju varnosti cestnega prometa.

akcija rk1 Množična udeležba prometnih policistk in policistov v krvodajalski akciji.


Koordiniranje krvodajalske akcije, ki je potekala v sklopu aktivnosti Tedna prometne varnosti pod skupnim sloganom Prometna varnost ni naključje, je v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije vodila Apolonija Grobin iz Sektorja za cestni promet Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave.


akcija rk2 Največ življenjsko pomembne tekočine so darovali murskosoboški policisti.


"Povod za izvedbo krvodajalske akcije je bilo dejstvo, da kljub načrtnemu delu in trudu, sami ne moremo preprečiti vseh prometnih nesreč, ki imajo za posledice tudi izjemno hude telesne poškodbe. Tako poskušamo s krvodajalsko akcijo pomagati tistim, ki za ohranitev življenja in zdravja potrebujejo kri. Na podlagi pobud Svetovne zdravstvene organizacije ter Rdečega križa Slovenije je policija skupaj z drugimi ministrstvi in organizacijami uvrstila krvodajalsko akcijo v letni program aktivnosti. V letu 2002 in 2003 je v štirih organiziranih krvodajalskih akcijah policije kri darovalo preko 1200 policistk in policistov. Omenjene akcije so bile v javnosti zelo odmevne in dobro sprejete, zato je vodstvo policije sprejelo tudi letošnjo pobudo po organizaciji akcije," je povedala koordinatorica krvodajalske akcije in poudarila, da bo slovenska policija letos organizirala še dve krvodajalski akciji, in sicer pred poletno turistično sezono in ob dnevu slovenske policije, ki bo trajala od 21. do 30. junija 2004 ter med zimsko turistično sezono, med 6. in 16. decembrom 2004.


akcija rk3

Odkar je akcija organizirana, kri daruje tudi koordinatorica krvodajalske akcije v policiji Apolonija Grobin in ostali njeni sodelavci iz Sektorja za cestni promet Uprave uniformirane policije GPU.

 


Besedilo: Tadeja Kuhar
Fotografije: Tadeja Kuhar in arhiv Policijske uprave Murska Sobota