Voznike motornih koles, še posebej pa voznike skuterjev in drugih vrst koles z motorjev, smo preko spletnih strani Policije ter drugih sredstev javnega obveščanja že večkrat opozorili na dosledno uporabo zaščitnih čelad.

Letos smo to prvič storili 08. junija 2004, ko smo opozorili na dejstvo, da je na mestnih ulicah moč opaziti vse več "trdoglavcev", kot svoje neosveščene kolege, ki se vozijo brez zaščitne čelade, imenujejo v motoristični srenji, ter drugič 11. junija 2004, ko smo na tovrstne kršitve opozorili ob opozarjanju na splošno poslabšanje prometne varnosti. Posebno pismo smo naslovili tudi ljubljanski županji ter svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Ob tem smo opozarjali, da je kljub številnim nadzorom in represivnim ukrepom policije, varnost voznikov in potnikov enoslednih motornih vozil v največji meri odvisna od njih samih oziroma njihovega spoštovanja prometnih predpisov in uporabe predpisanih zaščitnih sredstev, zato je uporaba zaščitnih čelad nujna.

Očitno naša opozorila niso zalega, saj je tovrstnih kršitev zlasti pri voznikih skuterjev (v zadnjem času pa tudi med vozniki motornih koles) vedno več. Žal pa velikokrat ne ostane zgolj pri strahu pred policijsko uniformo in kaznijo, ki takšnim kršiteljem grozi. V prometnih nesrečah je bilo v letošnjem letu hudo telesno poškodovanih že 36 voznikov koles z motorjem, 152 pa jih je utrpelo lahke telesne poškodbe.

V ponedeljek 28. junija 2004 pa je za posledicami prometne nesreče umrl tudi letošnji prvi voznik skuterja. Žal tudi on ni uporabljal zaščitne čelade, ki bi mu lahko rešila življenje.

Ponovno pozivamo vse voznike motornih koles, koles z motorjem, še posebej pa voznike skuterjev, naj dosledno uporabljajo prepisane zaščitne čelade. Poziv pa je namenjen tudi staršem, sorodnikom in skrbnikom mladoletnim voznikom, ki jim nikakor ne sme in ne more biti vseeno, kako in na kakšen način se njihov otrok pojavlja v cestnem prometu.

 

Informacijo so pripravili v Sektorju za cestni promet Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave.