Sorodne objave

Zgodovina 4. januar 2016
Sektor splošne policije 21. november 2008
 

V policijskem Vadbenem centru v Gotenici je v petek, 10.septembra 2004, že trinajstič potekal preizkus usposobljenosti policistov Posebne policijske enote Generalne policijske uprave.

Udeležence preizkusa je nagovoril generalni direktor policije dr. Darko Anželj, ki je dejal, da policisti s spremembami zakonodaje dobivajo nove delovne naloge, ki pa jih bodo lahko učinkovito izvajali le, če bodo strokovno usposobljeni. Policisti posebne policijske enote pa morajo biti glede na naloge, ki jih opravljajo še dodatno dobro psihofizično pripravljeni. Ekipam iz vseh Policijskih uprav je zaželel veliko dobrih rezultatov in športne sreče. Zbor policistov posebne enote si je ogledal tudi direktor Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave Milan Horvat.


PPE1

Generalni direktor policije dr. Darko Anželj je pozdravil tekmovalce


Preizkusa se je udeležilo enajst ekip oziroma 88 pripadnikov Posebne policijske enote (dalje: PPE) iz vseh Policijskih uprav v Sloveniji. Vodja preizkusa je bil poveljnik Posebne policijske enot Generalne policijske upravi Branko Zlobko, za tehnično izvedbo in organizacijo pa je poskrbela delovna skupina iz Sektorja za obrambno načrtovanje in policijske specialnosti Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave pod vodstvom namestnika poveljnika PPE Draga Zadnikarja.

Sodniki na preizkusu so bili poveljniki PPE iz policijskih uprav ter inšpektorji iz Uprave uniformirane policije in Policijske akademije Generalne policijske uprave.

Policisti PPE so se pomerili v devetih disciplinah: v vožnji s terenskim vozilom, streljanju s službeno pištolo, streljanju z avtomatsko puško HK, preizkusu psihofizične vzdržljivosti, premagovanju ovir, poznavanju policijskih pooblastil, premagovanju gum in postopkih za zagotavljanje javnega reda in miru ter teku vzdržljivosti na 7,3 kilometrov.


PPE2

Zbor tekmovalcev


Ekipo za preizkus so sestavili na Policijski upravi. Vsaka ekipa je štela osem policistov (vodja ekipe, pet tekmovalcev in dve rezervi). V vsaki disciplini je tekmovalo pet policistov, ki jih je določil vodja ekipe: odvisno od zahtevnosti discipline in sposobnosti policistov.

Za vsako disciplino preizkusa je bil izdelan časovni razpored izvedbe za vsako ekipo, skupni rezultat po posameznih disciplinah pa je bil osnova za določitev zmagovalne ekipe.

Discipline so bile zasnovane tako, da so ponazarjale situacije s katerimi se policisti PPE srečujejo pri svojem delu. Preizkus usposobljenosti oziroma vzdržljivosti je tudi povzetek vseh strokovnih znanj in sposobnosti, ki jih morajo imeti policisti te policijske enote in jih pridobivajo med letom na usposabljanjih tako na policijskih upravah kot tudi v Vadbenem centru v Gotenici. Preizkus je izjemno zahteven, v nekaterih disciplinah morajo policisti nastopati v popolni policijski opremi. Da je preizkus še težji, si discipline sledijo ena za drugo, tako da se tekmovalci niti oddahniti ne morejo. Ker pa gre hkrati tudi za tekmovanje, kdo je najboljši, pa so tekmovalci še bolj izmučeni, ker za dober rezultat "dajo vse od sebe". Na srečo pa jim je letos prizaneslo vsaj vreme.

Rezultati tekmovanja: 1. Policijska uprava Nova Gorica, 2. Policijska uprava Ljubljana, 3. Policijska uprava Novo mesto, 4. Policijska uprava Krško, 5. Policijska uprava Koper, 6. Policijska uprava Celje, 7. Policijska uprava Slovenj Gradec, 8. Policijska uprava Postojna, 9. Policijska uprava Maribor, 10. Policijska uprava Kranj in 11. Policijska uprava Murska Sobota.

Na zaključku tekmovanja so najboljše tri ekipe dobile priznanja, medalje in pokale. Ekipa Policijske uprave Nova Gorica pa je zaradi treh zaporednih zmag prejela prehodni pokal v trajno last.


Utrinki s preizkusa usposobljenosti Posebne policijske enote GPU

PPE3

PPE4

PPE5

PPE6

PPE7

PPE8

PPE9

PPE10

 


Besedilo: Nuša Tavčar
Fotografije: Dean Božnik