V četrtek, 25. novembra 2004, bo v železarni podjetja Štore Steel d..o.o. v Štorah v okviru mednarodne humanitarne akcije Fontana miru potekalo taljenje starega orožja, ki se jo poleg ostalih držav udeležuje tudi Republika Slovenija, v sklopu tega slovenska policija.

Pri dogodku, ki se bo izvedel v navzočnosti komisije Ministrstva za notranje zadeve, bodo poleg predstavnikov slovenske policije pod vodstvom generalnega direktorja policije dr. Darka Anželja prisostvovali tudi predstavniki ameriške policije, ki sodelujejo pri tem mednarodnem projektu.

Ob 10.30 uri bo pri jeklarni oz. vratarnici Godec (z vzhodne strani) novinarje, ki so vljudno vabljeni na ta dogodek, sprejel g. Gorazd Tratnik, pomočnik direktorja Železarne Štore in odgovoren za stike z javnostmi.


Vabljeni!

 

Zgodovina mednarodnega projekta 'IMPROVE'

Mednarodni projekt IMPROVE (International Millennium Police Reduction Of Violance through Education) se bori za zmanjšanje nasilja v svetu, k sodelovanju v njihovi simbolni aktivnosti izgradnje tako imenovanih "feniksovih fontan miru" pa je zaprosilo tudi Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije.

Fontana miru simbolizira nasprotovanje s terorizmom in kriminaliteto pogojenemu nasilju v svetu tako, da se pri njeni gradnji uporabi litino s taljenjem uničenega orožja, ki izvira iz terorističnih ali kriminalnih dejanj. Na podlagi ameriško - severno irske pobude je bila prva tovrstna fontana, katere osrednji del je mitološka ptica feniks, zgrajena in svečano odkrita v mestu Coleraine na Severnem Irskem, 4. julija 2002, za njeno izdelavo pa so uporabili na stotine kosov v ZDA zaseženega in uničenega orožja.

V jeseni leta 2002 je v okviru severno irskega parlamenta nastala pobuda, da se prične s postopkom zbiranja zaseženega orožja v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske. Talino, nastalo z uničenjem orožja, bi namenili izgradnji druge feniksove fontane miru, ki bi jo postavili v Združenih državah Amerike. Organizatorji akcije so v tej fazi k sodelovanju povabili tudi policije Avstrije, Belgije, Hrvaške, Češke, Danske, Francije, Nemčije, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Poljske, Slovaške, Slovenije, Švedske in Švice.

Avgusta 2004 so Slovenijo v okviru te pobude obiskali trije člani projekta, g. Michael Whitely, namestnik šerifa v okrožju Ashtabula v državi Ohio v Združenih državah Amerike, ki je tudi koordinator mednarodnega projekta IMPROVE ter koordinatorici nevladnega ameriškega gibanja Inspirational Media International ga. Linda Conroy in ga. Sue Ferron. Pobudo nove fontane miru so osebno predstavili ter ponovno povabili k sodelovanju slovensko policijo. Povedali so tudi, da je najverjetnejša lokacija njene postavitve zvezna država Pennsylvania, in sicer na mestu, kjer je strmoglavilo letalo, ki so ga v okviru terorističnega napada na ZDA 11. septembra 2001 ugrabili teroristi. Postopek pridobivanja taline že poteka v okviru policij Severne Irske, Anglije, Škotske in Walesa. Prav sodelovanje policij daje temu projektu velik pomen. Čeprav je prispevek simboličen, je cilj plemenit, human in jasen: zmanjševanje nasilja v svetu. To je tudi glavno vodilo projekta.

Sodelovanje slovenske policije v projektu ne predstavlja pravnih, stroškovnih in logističnih problemov, k sami izvedbi pa je svojo pripravljenost po sodelovanju pokazala tudi Železarna Štore, kjer se za potrebe Ministrstva za notranje zadeve na podlagi sodnih, upravnih in prekrškovnih odločb redno izvaja uničenje orožja. Gre namreč za tisto orožje, ki je v skladu z zakonom kot prepovedano zaseženo v kazensko pravnih postopkih, v postopkih pri sodniku za prekrške ali v upravnih postopkih in ni ter ne more biti predmet pravnega prometa (prodaje, brezplačnega odstopa). Tako orožje se na podlagi odločbe ustreznega organa brezpogojno komisijsko uniči, uničenje pa se izvede s taljenjem v plavžu železarne v okviru siceršnjega rednega postopka taljenja večjih količin odpadnih kovin. Trenutno čaka na uničenje približno ena tona zaseženega orožja, ki je razstavljeno na osnovne sestavne dele, z njega pa so odstranjeni tudi vsi nekovinski deli.

Po končanem postopku bo železarna izdelala 1.025 kg težak odlitek, v katerem bo vsebovana tudi simbolna količina uničenega orožja, na stroške organizatorjev projekta iz ZDA pa bo ta odlitek, ki praktično nima tržne vrednosti, prepeljan podjetju v Ameriki, kjer se zbirajo litine iz vsega sveta in kjer bodo na podlagi idejne zasnove izdelali drugo feniksovo fontano miru.

Nova fontana bo osrednji del relativno velikega spominskega kompleksa, ki ga bo sestavljal relief sveta s kontinenti in državami. V njegovem ozadju bodo izobešene zastave držav, ki bodo prispevale litino uničenega orožja, iz katerega bo izdelan osrednji del fontane: mitološka ptica feniks, kot simbol novega, iz ognja in pepela vstajajočega življenja.

V tem simbolnem in k humanim ciljem usmerjenem projektu sodeluje tudi Policija Republike Slovenije in tako prispeva svoj skromni del v mozaik svetovnega boja proti terorizmu in nasilju. V slovenski policiji verjamemo, da lahko v tem prizadevanju, tako kot policije drugje v svetu, pričakujemo podporo drugih državnih organov, nevladnih institucij in nenazadnje vseh državljanov, ki hočejo in imajo pravico živeti v varnejšem svetu.