V oddelkih za transfuzijo krvi v Splošnih bolnišnicah Maribor, Slovenj Gradec, Celje, Izola, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto ter na Zavodu za transfuzijo krvi v Ljubljani je danes, 4. februarja 2003, že drugo leto zapored potekala krvodajalska akcija z geslom "Varujmo, darujmo, rešujmo",

na kateri je darovalo kri preko 300 policistov prometnikov in inšpektorjev za promet iz vseh Policijskih uprav, darovali pa so tudi policisti, ki na Policijskih postajah opravljajo naloge na področju varnosti cestnega prometa. Vodenje in koordiniranje krvodajalske akcije je vodila Apolonija Grobin iz Sektorja za cestni promet v Upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije.

Zaradi pomanjkanja zalog krvi sta Zavod RS za transfuzijsko medicino in Rdeči križ Slovenije pred dnevi izdala javni poziv k darovanju krvi, zato je generalni direktor policije Marko Pogorevc pozval policistke in policiste ter druge zaposlene v policiji, da se v čim večjem številu udeležijo krvodajalske akcije in s tem pomagajo tistim, ki za ohranitev življenja in zdravja potrebujejo kri.


policisti vrsta

Med policisti je vladalo dobro vzdušje


"Vesel sem, da se je današnje krvodajalske akcije udeležilo veliko število policistk in policistov ne samo v Ljubljani, ampak po celi Sloveniji, kajti na tak način pomagamo tistim, ki jim je kri nujno potrebna. Tudi sami se lahko znajdemo v situaciji, ko nam bo darovana kri rešila življenje. Zato mora akcija "Varujmo, darujmo, rešujmo" ostati tradicionalna tudi v prihodnje," je povedal generalni direktor policije Marko Pogorevc, ki se je letos prvič priključil policistkam in policistom ter tudi sam daroval kri.


pogorevc daruje

Kri je daroval tudi generalni direktor policije Marko Pogorevc.


Vodja Sektorja za cestni promet v Upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave Ljubo Zajc je povedal, da so se policisti prometniki skupaj z Zavodom RS za transfuzijo krvi na letošnjo krvodajalsko akcijo začeli pripravljati že lani decembra. "Po zbranih prijavah in velikemu odzivu je bil datum današnje akcije določen v prvi polovici januarja, ker so na zavodu pričakovali pomanjkanje krvi. V Sloveniji se vsako uro zgodi prometna nesreča s telesno poškodovanimi udeleženci, s katerimi se prometni policisti vsakodnevno srečujemo, zato smo se tudi letošnje krvodajalske akcije udeležili v velikem številu," je povedal Zajc.


policisti akcija

Policisti med darovanjem krvi


Zaradi slabih vremenskih razmer so se v nekaterih Policijskih upravah odločili, da se bodo krvodajalski akciji pridružili še v naslednjih dneh, prav tako pa bo do konca tega tedna kri darovalo tudi preko 150 kandidatk in kandidatov za poklic policistke oziroma policista.

 


Besedilo in fotografije: Tadeja Kuhar