Od jutri pa vse do torka bo zaradi praznovanja Pusta, v javnosti spet moč srečati pustne maske in šeme.

Ob tem želimo vse udeležence v prometu še enkrat opozorili, da je uporaba pustnih mask med vožnjo prepovedana. 68. člen Zakona o varnosti cestnega prometa namreč določa, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati dodatnih naprav ali opreme, ki bi bistveno zmanjševala njegovo slušno in vidno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila (pustne maske, slušalke, mobitel itd.).

Za neupoštevanje te določbe je predpisana denarna kazen v višini 10.000 SIT.

Naj to priložnost izkoristimo tudi za opozorilo vsem, ki se bodo v tem času podajali na različna praznovanja in pustne zabave, naj kot vozniki vozil ne pijejo alkoholnih pijač, oziroma naj v primeru uživanja teh pijač, poskrbijo za druge primernejše oblike prevoza na zabavo ali domov. Hitrost naj prilagodijo stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter lastnemu znanju in izkušnjam.

Policisti bodo tudi v tem vikendu poostreno nadzirali promet, s posebnim poudarkom na psihofizičnem stanju voznikov in hitrosti. Ne želimo namreč, da se ponovi lanski pustni čas, ko se je od pustne sobote do pustnega torka, zgodilo 315 prometnih nesreč (v 51 primerih je bil povzročitelj pod vplivom alkohola). V njih je kar 6 oseb izgubilo življenje (v celem mesecu februarju 2002 - 14), 120 pa je bilo telesno poškodovanih. 

Želimo vam veselo in sproščeno, predvsem pa varno praznovanje!

 

Informacijo so pripravili v Sektorju za cestni promet Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave.