Na Policijski akademiji v Tacnu se je danes, 4. marca 2003, začelo usposabljanje s področja humanitarnega prava in človekovih pravic, ki ga organizira iz izvaja Uprava uniformirane policije Generalne policijske uprave.

Na dvodnevnem usposabljanju sodeluje tudi regionalni delegat Mednarodnega odbora Rdečega križa (MORK) za policijo in varnostne sile Purev Erdenebayar, ki je že lani obiskal predstavnike Ministrstva za notranje zadeve in slovenske policije, ko je predstavil začetek policijskega projekta MORK, s katerim želijo razviti kapacitete za izobraževanje policistov na področju človekovih pravic in humanitarnega prava.


Erdenebayar

Predstavnik Mednarodnega odbora Rdečega križa za policijo in varnostne sile Purev Erdenebayar med nagovorom


Namen usposabljanja, ki se ga udeležuje 26 policijskih starešin iz Urada generalnega direktorja policije Generalne policijske uprave, Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave, Policijske akademije in vseh Policijskih uprav, je posredovanje potrebnih, predpisanih in priporočljivih znanj ter jih usposobiti za prenos znanj na druge zaposlene v slovenski policiji.


udelezenci

Udeleženci usposabljanja


Udeleženci se bodo seznanili z namenom, pomenom in cilji humanitarnega prava in varstva človekovih pravic, z metodologijo usposabljanja s tega področja in uporabo priročnika "SLUŽIMO IN VARUJMO - Človekove pravice in humanitarno pravo za policijo in varnostne sile", ki ga je predstavnik MORK, regionalne delegacije za srednjo Evropo s sedežem v Budimpešti, Purev Erdenebayar simbolično predal slovenski policiji.

V letošnjem letu je načrtovana še izvedba seminarja s področja mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic za policijske starešine in predavatelje Policijske akademije, ki jo bo prav tako delno financiral in izvedel predstavnik MORK g. Erdenebayar, kar daje dodatno vzpodbudo k sodelovanju slovenske policije s to organizacijo in še poglablja dobro sodelovanje z nacionalno Organizacijo Rdečega Križa Slovenije.

 


Besedilo in fotografiji: Tadeja Kuhar