Sorodne objave

 

Na Policijski akademiji v Tacnu je bila danes, 7. marca 2003, osrednja slovesnost ob 30-letnici obstoja Specialne enote Generalne policijske uprave, ki so se poleg vodstva Ministrstva za notranje zadeve in slovenske policije udeležili tudi dosedanji poveljniki Specialne enote ter predstavniki Specialnih enot iz Avstrije, Češke, Slovaške, Italije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Nemčije, Črne Gore, Albanije in Rusije.

Pripadniki Specialne enote so gostom predstavili svojo opremo, oborožitev ter vozila, ki jih uporabljajo pri svojem delu ter izvedli več pokaznih vaj iz svojega delovnega področja.

Pozdravni nagovor na osrednji slovesnosti je imel generalni direktor policije Marko Pogorevc, ki je med drugim povedal, da se danes spominjamo prvih začetkov Specialne enote in obdobja, ko smo oblikovali samostojno državo Slovenijo, v kateri je ta policijska enota odigrala zelo pomembno vlogo. "Danes ugotavljamo, da imamo vrhunsko usposobljeno in opremljeno Specialno enoto, ki se ni preizkusila samo v operativnih nalogah ampak tudi v vojni; to pa jo tudi ločuje od drugih specialnih enot v evropskih državah in svetu. Dokaz, da ima Specialna enota velik ugled, so tudi povabila, ki jih dobiva za sodelovanje pri usposabljanju tujih specialnih enot. V svoji zgodovini je imela Specialna enota tudi krize, ki pa jih je uspešno premagala."

Generalni direktor policije se je ob tej priložnosti zahvalil zahvalil vsem sedanjim in nekdanjim pripadnikom Specialne enote za njihovo uspešno delo ter jim zaželel še nadaljnjih uspešnih 30 let.

V slavnostnem govoru je poveljnik Specialne enote GPU Zlatko Halilovič povedal, da je specialna enota svojo prvotno nalogo protiterorističnega delovanja močno prerasla in dopolnila, saj je danes namenjena za razreševanje najzahtevnejših varnostnih situacij, ki ogrožajo javni red in mir ter individualno in kolektivno javnost. Specialna enota letno opravi od 40 do 50 akcij, v katerih gre za razreševanje najzahtevnejših varnostnih nalog. Ponosni so, da v vseh akcijah, od ustanovitve voda za posebne naloge leta 1973 pa do danes, pri izvajanju nalog niso uporabili strelnega orožja, razen v času vojne leta 1991. Delavci specialne enote so vrhunsko izurjeni v različnih veščinah in so vsak dan 24 ur v stalni pripravljenosti, da za varnost ljudi v RS tvegajo tudi lastno življenje. Visoka profesionalnost slehernega posameznika specialne enote potrjuje, da pri opravljanju nalog zoper storilce najhujših kaznivih dejanj uporabljajo najmilejše prisilno sredstvo. Zato z upravičenostjo zagovarjajo slogan: IZURJENI ZA POMOČ, A TUDI ZA UDARNOST IN OSTRINO.

V nadaljevanju je slavljence in goste nagovoril tudi minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc, ki je poudaril, da je slovenska specialna enota že večkrat dokazala, da je visoko usposobljena enota, povsem enakovredna podobnim tujim enotam. Obstoj in velik pomen specialne enote pa vsak sleherni dan opravičujejo pretresljivi dogodki v svetu. Odločilen je prispevek pripadnikov specialne enote, da Slovenci živimo v varni in stabilni državi. "Postali ste moderna, dobro organizirana skupina najboljših policistov, ki se jim je uspelo prebiti skozi najgostejše sito psihičnih in fizičnih preizkusov, preverjanj zmogljivosti in posebnih usposabljanj. Na današnji slovesni dan pa se za vložen trud zahvaljujem vsem generacijam, ki so v teh treh desetletjih tvorno sodelovale v specialni enoti".

Ob koncu slovesnosti je poveljnik specialne enote Zlatko Halilovič za dolgotletno uspešno delo pripadnikom specialne enote podelil interna priznanja specialne enote, ministru za notranje zadeve in generalnemu direktorju policije pa je izročil spominski znak.

Osrednja slovesnost je bila obogatena s kulturnim programom, v katerem sta sodelovala sekstet policijskega orkestra in igralec Polde Bibič.

se helikopter

 Prikaz vaje s helikopterjem

se akcija helikopter

 Prijetje storilca s pomočjo helikopterja in vodnika službenega psa

se borbe3

 Prikaz borilnih veščin

se kate

 Specilaci med izvajanjem kat z uporabo tonfe

se avtobus2

Vaja prijetje storilcev na avtobusu

se resevalec

Sestavni del akcije "Zdravniška pomoč"

se streljanje3

Prikaz različnih vaj v streljanju

se prikaz opreme3

Gostje so si z zanimanjem ogledali opremo

se tujci

Oprema je pritegnila tudi tuje predstavnike specialnih enot

se potapljaci

Potapljaška oprema

se slovesnost

Med osrednjo slovesnostjo

se pogorevc

Generalni direktor policije Marko Pogorevc med pozdravnim nagovorom

se halilovic

Slavnostni govornik poveljnik Specialne enote Zlatko Halilovič

se bohinc

Udeležence slovesnosti je pozdravil tudi minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc.