V slovensko policijo se je vrnil generalno obnovljeni helikopter AB-412-S5-HPA, ki je primeren za opravljanje policijskih nalog in nalog v sistemu zaščite in reševanja. Helikopter, ki je opravil 4500 ur letenja, je obnovilo belgijsko podjetje Agusta Aerospace services, ki je bilo izbrano na javnem razpisu. Obnova je stala 2,6 milijona dolarjev.

030414 helikopterAB 412


Na helikopterju so bila opravljena vsa vzdrževalna dela, kot so obnova pogonskih agregatov, strukture plovila in opreme. Hkrati pa je bila opravljena tudi nujna nadgradnja in zamenjava posameznih sistemov helikopterja.

Opravljena je bila zamenjava elektromotornega vitla z novim - zunanjim vitlom, ki omogoča hitrejše in varnejše delo v reševalnih in drugih akcijah. Zaradi večje varnosti posadke in helikopterja so bile vgrajene tudi varnostne škarje za primer udara helikopterja v žične ovire in sistem za odkrivanje nevihtnih oblakov.

Za učinkovitejše izvajanje policijskih nalog in nalog v sistemu zaščite in reševanja je bila opravljena tudi nadgradnja navigacijsko-komunikacijskega sistema helikopterja, kar bo omogočalo hitrejši in neposreden prihod helikopterja na kraj dogodka in učinkovitejši način preiskovanja terena in iskanja oseb. Helikopter je opremljen tudi s sistemom za iskanje ponesrečenih letal in plovil, ki so opremljeni s sistemom ELT /SARSAT/ COSPAS.

Obnovljeni helikopter AB-412, ki ga že lahko vidimo v zraku, je tehnološko kompatibilen s prihajajočimi helikopterji, ki bodo posodobili letalsko policijsko enoto.

 

Besedilo: Nuška Tavčar
Fotografija: Miha Avbelj