V prostorih Policijske akademije v Tacnu se je danes, 12. maja 2003, začel mednarodni seminar na temo finančne kriminalitete in ponarejanja denarja, ki bo trajal do 16. maja 2003.

Seminar organizirata Ambasada Združenih držav Amerike v Sloveniji in Tajna služba Združenih držav Amerike v sodelovanju s slovensko policijo, udeležuje pa se ga 25 predstavnikov policij iz Jordanije, Libanona, Egipta, Romunije, Bolgarije, Makedonije in Združenih držav Amerike ter predstavniki slovenske kriminalistične policije iz Generalne policijske uprave, Policijske uprave Celje, Policijske uprave Ljubljana, Policijske uprave Murska Sobota, Policijske uprave Nova Gorica, Policijske uprave Novo mesto in Policijske uprave Slovenj Gradec.

Generalni direktor slovenske policije Marko Pogorevc je med drugim poudaril pomembnost sodelovanja vseh organov pregona, usklajevanje dela in združevanja njihovega znanja pri odkrivanju gospodarskega kriminala. "Preprečevanje gospodarske kriminalitete je zelo pomembno za vse države sveta, zato moramo sodelovati in si izmenjavati informacije ter znanje. Slovenska policija bo delala po mednarodnih standardih, kajti zavedamo se, da svet postaja z dneva v dan manjši, naša odgovornost za varnost pa z dneva v dan večja," je poudaril Pogorevc.

 

krim finance2


V otvoritvenem nagovoru je ambasador ZDA v Sloveniji Johnny Young povedal, da z oblikami kriminala, kot so ponarejanje denarja, pranje denarja, kriminalci zmanjšujejo gospodarsko moč držav. Ameriška vlada se je tej kriminaliteti zoperstavila na različnih ravneh, ker sama problematike ni mogla rešiti, je vzpostavila mrežo preko svojih predstavništev in ambasad po svetu. "Živimo v svetu, ki v mnogih primerih nima mej, zato moramo sodelovati skupaj v boju zoper gospodarsko kriminaliteto, da ta problem uničimo oziroma ga vsaj omilimo. Seminar je priložnost, kjer lahko zgradite mrežo in ustvarite nove stike, ki nam bodo pomagali pri preprečevanju vseh oblik kriminalitete," je povedal Young in se ob tej priložnosti zahvalil Vladi Republike Slovenije za gostitev seminarja.

 

krim finance1


Udeleženci seminarja se bodo seznanili s problematiko na področju organiziranega kriminala, finančnega kriminala in računalniškega kriminala ter ponarejanja denarja v državah udeleženkah.

 


Besedilo in fotografiji: Tadeja Kuhar