V Centru za usposabljanje slovenske policije v Gotenici od 12. maja do 23. maja 2003 poteka praktični del kriminalističnega tečaja, ki se ga udeležuje 41 kriminalistov iz Generalne policijske uprave in vseh Policijskih uprav razen Policijske uprave Postojna.

Praktični del kriminalističnega tečaja je razdeljen na vsebine programa, kot so vožnja v posebnih pogojih in izvajanje praktičnih postopkov, ogled kraja železniške nesreče, preiskovanje premoženjskih kaznivih dejanj in ekološka kriminaliteta, policijski ukrepi in procesna dejanja, preiskovanje oboroženega ropa, preiskovanje samomorov, nesreč in drugih primerov sumljivih smrti, ogled kraja eksplozije, ogled požiga in izvedba streljanja.

Včeraj, 20. maja 2003, so se kriminalisti seznanili z vsebino ogleda kraja eksplozije. Poleg predstavnikov slovenske policije so si jo ogledali tudi gostje iz Okrožnih državnih tožilstev Celja, Maribora in Novega mesta. Letos so organizatorji kriminalističnega tečaja dali večji poudarek sodelovanju s strokovno javnostjo, zato se predstavniki državnih tožilstev udeležujejo vseh vsebin programa, v določenih postopkih pa tudi sodelujejo.

Vodja kriminalističnega tečaja, ki v takšni obliki poteka že desetič, je Nataša Mitič iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, vodja praktičnega dela tečaja pa je vodja oddelka za krvne in seksualne delikte Darko Delakorda iz Sektorja za splošno kriminaliteto Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave.


eksplozija1

Aktiviranje eksplozije


tecajniki1

Posvet pred preiskavo


zavarovanjekraja1

Kriminalisti so najprej zavarovali kraja dejanja.


merjenje1

Delitev sektorjev preiskovanja kraja eksplozije.


pregledterena1

Temeljit pregled terena je ključ do uspeha.


sredisceeksplozije1

Merjenje centra eksplozije


analiza1

Kriminalisti so na koncu preiskave kraja dejanja opravili analizo.

 

Besedilo in fotografije: Tadeja Kuhar