V Iraku so bili med nedavno vojno (uradno je trajala od 20. 03. 2003 do 03. 05. 2003) in po padcu režima Sadama Huseina, izropani številni muzeji, arheološka najdišča, biblioteke ...

Med najpomembnejše oplenjene tovrstne objekte spadata Narodna knjižnica in Narodni muzej v Bagdadu. V slednjem so hranili eno največjih arheoloških zbirk na bližnjem vzhodu in najpomembnejšo zbirko iraške zgodovinske dediščine, ki je predstavljala neprecenljive sumerske, babilonske in asirske zbirke ter redke islamske tekste. Iz tega muzeja je bilo odnešeno vse, kar se je dalo odnesti - od zlatih kelihov do obrednih mask, dragocenih pokrival, z dragulji posejanih glasbil, edinstvenih besedil v klinopisu in drugih izjemnih predmetov stare Mezopotamije. To je bil zaklad 7000 - letne civilizacije, zaklad zibelke zahodne civilizacije. Tu se je začelo poljedelstvo, od tod izvira plug, kolo, lončarsko vreteno, pisava, prvi zakoni, tu je bil rojstni kraj Abrahama ...

Čeprav je bilo že leta 1991 v Zalivski vojni uničenih in odnešenih veliko pomembnih starodavnih spomenikov (npr. iz Narodnega muzeja v Bagdadu je takrat izginilo o. 4000 eksponatov), je bila to le kaplja v morje v primerjavi s sedanjim stanjem. Po mnenju strokovnjakov je bilo sedaj samo iz iraškega narodnega muzeja ukradenih več kot 150.000 predmetov.

Na to katastrofo se je prva odzvala Specializirana organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo - UNESCO, s sedežem v Parizu. Med drugim je: kot nujen ukrep že med vojno zahtevala "policijske enote za zaščito kulturne dediščine" v Iraku; v Irak poslala delegacijo strokovnjakov, z namenom, da se oceni škoda nastala na arheoloških najdiščih, spomenikih in v muzejih, ter pripravi seznam pogrešanih predmetov; mednarodno skupnost oziroma članice UNESCA, med katere spada tudi Slovenija, pozvala, naj sprejmejo vse potrebne pravne in administrativne ukrepe za preprečevanje uvoza kakršnihkoli kulturnih, arheoloških in bibliografskih predmetov, ki so bili v zadnjem času odnešeni iz iraškega ozemlja. Prav tako je pozvala muzeje, trgovce z umetninami in privatne zbiralce, da v tem obdobju ne trgujejo s tovrstnimi predmeti.

K prizadevanjem UNESCA so se priključile številne mednarodne institucije in organizacije kot so Svet Evrope, Mednarodni muzejski svet, Interpol... Tako se v okviru Interpolove baze ukradenih umetnin kreira seznam predmetov, ki so bili ukradeni v Iraku in do katerega je omogočen takojšen dostop preiskovalcem, muzejem, trgovcem ...; glej www.interpol.int.

Uspehi različnih prizadevanj pa se kažejo tudi v dejstvu, da je bilo dosedaj v Iraški narodni muzej v Bagdadu vrnjenih že več tisoč različnih predmetov, ki so izginili med plenjenjem.

V skladu z vsem navedenim, Ministrstvo za notranje zadeve - Generalna policijska uprava poziva vse muzeje, trgovce z umetninami in privatne zbiralce, da v tem obdobju ne trgujejo s predmeti, ki bi lahko izvirali iz Iraka in, da posredujejo informacije, povezane s trgovanjem z omenjenimi predmeti na tel. številki: 113 ali 080 1200 (anonimni telefon), saj je le od nas vseh odvisno, ali bomo v prihodnosti imeli dostop do 'naše' kulturne dediščine.

 

Informacijo so pripravili v Upravi kriminalistične policije Generalne policisjke uprave.