Ne glede na dejstvo, da je stanje varnosti v cestnem prometu v letošnjih prvih 5 mesecih boljše kot lanI, se s približevanjem pravi turistični sezoni bližajo tudi najbolj varnostno kritični vikendi.

Od petka popoldne do ponedeljka zjutraj se pričakuje povečanje števila prometnih nesreč, mrtvih in telesno poškodovanih. Prvi letošnji podatki iz maja in junija kažejo, da bo resno zaskrbljujoča predvsem številna udeležba voznikov motornih koles v prometnih nesrečah, ki so v večini prometnih nezgod tudi povzročitelji. V preteklem koncu tedna se je na slovenskih cestah zgodilo 11 hudih prometnih nesreč (4 mrtvi) in v 8 prometnih nesrečah so bili udeleženi vozniki motornih koles. V letošnjem letu jih je umrlo že 12 (8 v letu 2002).

Glede na ugodno vremensko napoved za prihodnji konec tedna lahko ponovno pričakujemo povečano število voznikov osebnih avtomobilov in motoristov na slovenskih cestah, kar pomeni povečano potencialno verjetnost udeležbe v prometnih nesrečah. V enakem lanskem vikendu (14.-16.06.) se je zgodilo 364 prometnih nesreč, v katerih je bilo poškodovanih 153 oseb, 2 pa sta umrli. Obe nesreči s smrtnim izidom sta se zgodili ob jasnem vremenu, zaradi neprilagojene hitrosti oziroma neupoštevanja pravil o prednosti. V 11 prometnih nesrečah so bili udeleženi tudi vozniki motornih koles, 8 od njih se je poškodovalo.

Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da upoštevajo omejitve hitrosti, ne prehitevajo "brezglavo" in ne vozijo utrujeni.

Na koncu je potrebno omeniti tudi to, da začne v nedeljo, 15. junija 2003, v skladu z Odredbo o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji (Ur. list RS, št. 38/99 in 100/99) veljati prepoved tovornega prometa tudi ob nedeljah med 06. in 22. uro. Prepoved prometa iz te odredbe bo ob nedeljah veljala do 05. septembra 2003.

 

 

Informacijo so pripravili v Sektorju za cestni promet Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave.