Danes je Policijska uprava Koper - Postaja pomorske policije Koper v uporabo prevzela novo policijsko reševalno patruljno plovilo znamke VITTORIA FPB P66, FLY, model M 8000-A.

Plovilo je dobavilo podjetje Jadran d.d. Sežana, izdelano pa je bilo v ladjedelnici Cantiere Navale Vittoria S.p.a. v Adrii, Italija.

Plovilo, ki je namenjeno reševanju, nadzoru in varovanju državne meje, izvajanju drugih policijskih nalog ter nudenju pomoči na morju, omogoča:

  • vizualni in instrumentalni nadzor akvatorija z možnostjo dokumentiranja pozicij in situacij,
  • hiter prihod na kraj dogodka, izvajanje reševanja in nudenje pomoči na morju,
  • sposobnost dviga ponesrečenca iz vode in nudenja prve pomoči ,
  • vleko drugega plovila do najbližjega pristanišča,
  • zaustavljanje plovil, bočno privezovanje in opravljanje kontrole le-teh,
  • zasledovanje in zajetje plovil ter
  • prevoz do 6 oseb.


Plovilo je dolgo 11 m (vodna linija) in široko 3,6 m. Njegov ugrez je 1 m, maksimalna hitrost 51 NM/h, delovna hitrost pa 38 NM/h. Izdelano je iz aluminija (5083/6060/6061) in je sivo-modro bele barvne kombinacije. Vgrajen ima integrirani navigacijski sistem znamke CHARTWORK tip WINCHART ARPA, ki vključuje kompas, radar, GPS sprejemnik, ploter in globinomer ter druge naprave in potrebno opremo. Plovilo ima 2 motorja znamke MAN, vsak s 588 kW moči. Reduktorji so znamke ZF, pogoni pa so izvedeni s površinskimi vijaki tipa ARNESON.

Plovilo je skonstruirano tako, da omogoča varno plovbo ob vzvalovanosti morja do vključno 3. stopnje po Beaufort lestvici ob delovni hitrosti ne glede na letni čas in vidljivost. Omogoča kratek časovni odziv krmiljenja motorjev in smeri plovbe.

Plovilo ima vso opremo in naprave izdelane v skladu zahtevami in predpisi mednarodnih konvencij (Solas, Marpol, itd.), pri čemer

Pogodbena vrednost plovila je 176,5 mio SIT, ki bo poravnana v roku 30 dni od uradnega prejema računa. Pogodba je bila podpisana 3.10.2002, rok dobave po pogodbi pa je bil 3.5.2003. Zaradi zamude pri dobavi bo policija postopala v skladu s pogodbenimi določili.

 

Anita Leskovec Sedmak