V Sloveniji so od 18. do 22. avgusta 2003 že drugič doslej na strokovnem obisku študenti Višje šole za javno upravo (strokovno področje policija) iz mesta Meiningen v nemški zvezni deželi Turingiji (Thüringen), ki ju vodita docenta te šole Peter Hehne in dr. Thomas Ley.

nemci1


Med obiskom se je 21 študentov seznanilo z organizacijo in nalogami slovenske policije. Najprej so obiskali Policijsko akademijo v Tacnu, kjer so se seznanili s sistemom izobraževanja in usposabljanja naših policistov/tk. Sledil je obisk Postaje prometne policije v Ljubljani, tam pa so jim predstavili še delo policistov konjenikov iz konjeniške policijske postaje. Nato pa so jim predstavili Oddelek za šolanje službenih psov v Podutiku.


nemci2

nemci3


Naslednji dan so jih seznanili še z delom na Policijski upravi Ljubljana, vodstvo Specialne enote policije pa jim je predstavilo svoje delo, opremoin prostore. V Vadbenem centru v Gotenici so se seznanili z delom tamkajšnjega oddelka za izpopolnjevanje in usposabljanje.

Ob koncu obiska bodo obiskali še koprsko policijsko upravo ter si ogledali potek mejne kontrole na ladjah in koprsko pristanišče.

Delegacija Policijske akademije iz Tacna bo konec septembra obiskala nemško Višjo šolo za javno upravo v Turingiji, kjer bodo ob praznovanju 10. obletnice obstoja te šole podpisali tudi prijateljski dogovor o sodelovanju med obema izobraževalnima ustanovama, kar bo sodelovanje še bolj okrepilo.

 

Besedilo in fotografije: Dean Božnik