Danes, 22. septembra 2003, se je v dvorani Grand Hotela Union slovesno odprla 21. evropska konferenca, ki se jo udeležuje več kot 170 evropskih diplomantov Nacionalne akademije Zveznega preiskovalnega urada (FBI) Združenih držav Amerike iz 36 evropskih držav in ZDA.


fbi2

Skupinski posnetek udeležencev


Tridnevno konferenco z naslovom "Mednarodne perspektive policijskega dela v povojnih razmerah" je odprl vodja Oddelka za mednarodno sodelovanje v Uradu generalnega direktorja policije Generalne policijske uprave in predsednik evropskega dela asociacije FBI Andrej Rupnik, ki je povedal, da je konferenca namenjena nadgradnji policijskih znanj, potrebnih za vzpostavitev pogojev, ki bodo v državah, ki so bile v vojni, omogočali normalizacijo varnostnih razmer.


fbi3

Konference se je udeležil tudi generalni direktor policije Marko Pogorevc s sodelavci.


Slavnostni govornik konference je bil minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc, ki je v svojem nagovoru povedal, da ni nihče pričakoval, da se bomo ob koncu 20. stoletja še srečevali s problemi vojn in vojnimi zločinci, terorizmom, z neupoštevanjem mednarodnih norm in sodišč ter s potrebo po številnih mirovnih operacijah tako v Evropi kot na drugih konfliktnih območjih. V nadaljevanju je poudaril, da Republika Slovenija v mednarodni skupnosti predstavlja zgleden model boja zoper mednarodni organiziran kriminal, pomembno pa je oblikovanje in uveljavljanje skupnih načel varnostne politike, politike preprečevanja ter zatiranja kriminalitete v širšem mednarodnem kontekstu kot tudi v regionalnem okviru.


fbi1

Vsebinski del konference FBI NAA je začel dr. Darko Maver.


Med govorniki na otvoritveni slovesnosti so bili izvršni pomočnik direktorja FBI Charles S. Prouty, predsednik FBI NAA (National Academy Associates) Nile Carson in namestnik veleposlanika Združenih držav Amerike v Sloveniji Dean J. Haas.

Udeleženci bodo na konferenci, ki bo potekala do srede, razpravljali o aktualnih temah sodobne policistike, o preiskovanju vojnih zločinov in mirovnih operacijah na območju Balkana, Vzhodnega Timorja in Ruande.

Predavali bodo priznani mednarodni in domači strokovnjaki, svoje izkušnje pa bo predstavila tudi slovenska policija.

 

Besedilo: Tadeja Kuhar
Fotografije: Tadeja Kuhar, Nuša Tavčar in Dean Božnik