Sorodne objave

Zgodovina 4. januar 2016
Sektor splošne policije 21. november 2008
 

V policijskem Vadbenem centru v Gotenici je danes, 26. septembra 2003, letos že dvanajstič zapored potekal preizkus usposobljenosti policistov Posebne policijske enote Generalne policijske uprave.

Preizkusa se je v lepem vremenu udeležilo enajst ekip oziroma 88 pripadnikov Posebne policijske enote (dalje: PPE) iz vseh Policijskih uprav, sodelovalo je tudi 11 poveljnikov PPE iz Policijskih uprav in 21 sodnikov. Vodja preizkusa je bil poveljnik Posebnih policijskih enot na Generalni policijski upravi Branko Zlobko, za tehnično izvedbo in organizacijo pa je poskrbela delovna skupina iz Sektorja za obrambno načrtovanje in policijske specialnosti Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave pod vodstvom namestnika poveljnika PPE Draga Zadnikarja.

Sodniki na tem preizkusu pa so bili poveljniki PPE iz policijskih uprav ter inšpektorji iz Uprave uniformirane policije in Policijske akademije Generalne policijske uprave.


P9260008


Otvoritev preizkusa usposobljenosti PPE GPU

Policisti PPE so se pomerili v devetih disciplinah: v vožnji s terenskim vozilom, streljanju s službeno pištolo, streljanju z avtomatsko puško HK, preizkusu psihofizične vzdržljivosti, premagovanju ovir, poznavanju policijskih pooblastil, premagovanju gum in postopkih za zagotavljanje javnega reda in miru ter teku vzdržljivosti na 7,3 kilometrov.

Vodje ekip so določili na posamezni Policijski upravi, ekipo pa so določili z žrebom, ki so ga opravili na Upravi uniformirane policije na podlagi predhodno dostavljenega seznama policistov PPE posamezne Policijske uprave.

Vsaka ekipa je štela osem policistov (vodja ekipe, pet tekmovalcev in dve rezervi). V vsaki disciplini je tekmovalo pet policistov, ki jih je določil vodja ekipe: odvisno od zahtevnosti discipline in sposobnosti policistov.

Za vsako disciplino preizkusa je bil izdelan časovni razpored izvedbe za vsako ekipo, skupni rezultat po posameznih disciplinah pa je bil osnova za določitev zmagovalne ekipe.

Discipline so bile zasnovane tako, da so ponazarjale situacije s katerimi se policisti PPE srečujejo pri svojem delu. Preizkus usposobljenosti oziroma vzdržljivosti je tudi povzetek vseh strokovnih znanj in sposobnosti, ki jih morajo imeti policisti te policijske enote, ki jih pridobivajo med letom na usposabljanjih tako na policijskih upravah kot tudi v Vadbenem centru v Gotenici.

Kot so ob koncu preizkusa dejali nekateri tekmovalci so bile posamezne discipline težke in izjemno zahtevne, v nekaterih pa so nastopali tudi v popolni policijski opremi.

Najboljšim trem ekipam bo podelil medalje, pokale in priznanja pomočnik direktorja Uniformirane policije Generalne policijske uprave Anton Pozvek.


Rezultati preizkusa usposobljenosti:

  1. PPE NOVA GORICA
  2. PPE LJUBLJANA
  3. PPE KRANJ

 

Utrinki s preizkusa usposobljenosti Posebne policijske enote GPU


P9260020

P9260037

P9260047

P9260055

P9260063

P9260077

P9260096

P9260125

P9260148

P9260151

 

Besedilo in fotografije: Dean Božnik, Nuša Tavčar