Od novembra 2000 v misiji UNMIK CIVPOL na Kosovu sodeluje tudi slovenska policija s 15 policisti. V misiji delujejo praviloma 12 mesecev, z možnostjo podaljšanja še za 6 mesecev.

Do sedaj jih je v misiji delovalo skupaj že 38, ki so večinoma delali v mandatih po 16 in več mesecev. Policisti v misiji opravljajo klasične policijske naloge na različnih lokacijah na Kosovu in sodelujejo pri usposabljanju mednarodnih policistov za delo v misiji ter kosovskih policistov za vsakodnevno policijsko delo.

Podelitev odlikovanj Združenih narodov sedmim slovenskim policistom v UNMIK, ki so delo v misiji nastopili maja 2003, bo v petek, 3. oktobra 2003, ob 12.00 uri, v objektu glavnega poveljstva UNMIK (Main Police HQ - annex building) v Prištini.

Slovesnosti se bodo poleg slovenskih policistov v misijah na Kosovu udeležilica, generalnega direktorja policije, vodje policijskih kontingentov drugih sodelujočih držav v misiji na Kosovu, vodje kontingentov slovenskih policistov v misijah OVSE na Kosovu in v Makedoniji ter misije EUPM v Bosni in Hercegovini, predstavniki veleposlaništev Republike Slovenije v Jugoslaviji in Makedoniji, vojaški in drugi slovenski predstavniki, ki delujejo v okviru OVSE, KFOR in drugih mednarodnih institucijah na Kosovu ter predstavniki slovenskih gospodarskih in drugih predstavništev in organizacij na Kosovu.

Delegacija slovenske policije bo na Kosovo odpotovala 2. oktobra 2003 in se na večernem srečanju s slovenskimi policisti na Kosovu neposredno seznanila z njihovim delom in življenjem v misiji ter morebitnih problemih v zvezi s tem. Naslednji dan bo delegacija pred slovesnostjo ob podelitvi odlikovanj Združenih narodov obiskala še glavno poveljstvo UNMIK CIVPOL v Prištini, kjer se bo srečala z komisarjem g. Stephanom Fellerjem in njegovim namestnikom g. Tomom Hackerjem.

 

Miran Koren
Predstavnik policije za stike z javnostmi