V začetku oktobra 2003 sta moški in ženska, katerih identitete in državljanstva Policiji do sedaj še ni uspelo ugotoviti, ogoljufala več slovenskih dravljanov.

Kazniva dejanja storilca izvršujeta tako, da med obratovalnim časom v prostorih menjalnice ali druge ustanove, moški v spremstvu ženske zamenja v slovenske tolarje 500 evrov. Po opravljeni menjavi iz svoje denarnice vzame še druge bankovce v skupni vrednosti prav tako 500 evrov ter od uslužbenca zahteva, da mu tudi te bankovce zamenja v slovenske tolarje, na katerih pa je pred serijsko številko obvezno črka F. Uslužbenec nato na pult položi večjo količino slovenskih tolarjev, med katerimi išče točno tiste s serijsko številko, pred katero je črka F. Kmalu nato se neznanec premisli, češ, da menjave ne bo opravil, zagrabi večjo količino na pult položenih bankovcev in mirno odide skupaj z žensko iz prostora. Šele čez čas oškodovanec opazi, da mu manjka nekaj bankovcev večje vrednosti.

Storilec je moški, star približno 40 let, temnejše polti, sicer urejenega videza, ponavadi oblečen v rjava oblačila, govori tekoče angleško. Ženska je prav tako stara okoli 40 let, temnejše polti, urejenega videza, oblečena v srajco bele barve, lase ima navadno spete v čop in prav tako govori tekoče angleško. Oba storilca dajeta videz, da izvirata iz afriških držav(Maroko ipd.).

Vse občane opozarjamo, naj bodo v stikih s opisanima storilcema skrajno previdni, ter o vseh sumljivih okoliščinah takoj obvestijo policijo na številko 113 ali anonimni telefon 080-1200.

 Fotografiji osumljencev

goljuf1goljuf2

 

Miran Koren
Predstavnik policije za stike z javnostmi