Na Brdu pri Kranju se je danes, 12. novembra 2003, začel dvodnevni seminar z naslovom 'NASILJE V DRUŽINI - Ali res še kdo misli, da je to družinska zadeva?', Generalna policijska uprava v sodelovanju z Društvom državnih tožilcev Slovenije.

Seminar so z uvodnimi besedami odprli vrhovna državna tožilka Zdenka Cerar, namestnik Varuha človekovih pravic Tone Dolčič in generalni direktor policije Marko Pogorevc, ki je v svojem nagovoru povedal, da nasilje ni samo stvar tožilstva, civilne družbe, države in njenih institucij, ampak vseh nas. "Le s skupnim sodelovanjem, z odgovornostjo in pristojnostmi lahko nasilje zmanjšamo. Policija bo sodelovala pri vzgoji otrok, nikakor pa ne bo policija nosilec vzgoje. S spremembami zakona o policiji je policija dobila pomembno pooblastilo - prepoved približevanja določenemu kraju ali osebi, pri tem pa ne bomo dovolili, da bi se povečali konflikti in nasilje," je povedal Pogorevc.

031112 seminar nasilje


Seminarja se je udeležilo 106 predstavnikov iz Okrožnih državnih tožilstev, sodišč, odvetniških pisarn in Generalne policijske uprave ter Uradov kriminalistične policije iz vseh Policijskih uprav.

Na področju nasilja v družini bosta svoje dolgoletne izkušnje predstavila dr. Janez Rojšek, klinični psiholog, ki se bo v predavanju osredotočil na predstavitev razvojnih psiholoških značilnosti prestopniških poti, in dr. Gorazd Mrevlje, psihiater, ki je v uvodnem programu predstavil tematiko mladostnika kot žrtve in izvajalca nasilja.

Udeleženci bodo razpravljali o vsebinah:

  • Podpora žrtvam - otrokom v postopkih pred državnimi organi,
  • Specializacija in sodelovanje,
  • Kriminaliteta mladoletnikov in otrok kot posledica razmer,
  • Odnos do oškodovancev in žrtev,
  • Možnosti za izboljšanje postopkov,
  • Praktični prikaz uporabe poligrafske metode.


Program je v uvodnem delu popestrila igralska skupina iz I. gimnazije v Celju, ki je zaigrala predstavo, vezano na tematiko nasilja v družini, z naslovom 'Naše življenje', ki so jo udeleženci seminarja navdušeno sprejeli.

 

Besedilo in fotografija: Tadeja Kuhar