Sorodne objave

 

V petek, 25. januarja 2002 so bili predstavniki slovenske policije povabljeni na elitni dunajski policijski ples v mestni hiši na Dunaju (Wiener Rathaus).

Plesa se je udeležilo pet parov iz Policijske akademije, in sicer Simona Jakelič in Friderik Likavec, Snežna Krek in Zlatko Pincolič, Mojca Žnidaršič in Simon Turk, Lea Pec in Damijan Ješovnik ter Dušanka Pezdirc in Aleksander Mali.


Dunaj2


Dunaj1

Na Dunaju so predstavniki slovenske policije preživeli šest dni. Kljub temu, da je bil program zelo obsežen, saj so imeli med drugim vsak dan plesne vaje, so gostitelji poskrbeli, da je bilo bivanje v avstrijski prestolnici zelo prijetno. Ogledali so si lepote mesta, obiskali Schoenbrunn, se povzpeli na Kahlenberg, preživeli nepozaben večer s predstavniki dunajske IPE in policijskega orkestra v Grinzingu, si ogledali dunajski kriminalistični muzej, uživali v mjuziklu Hair….

Predstavnike slovenske policije je na Dunaju sprejel slovenski veleposlanik g. Ivo Vajgl, ki jim je v sproščenem klepetu predstavil delo slovenske ambasade ter obljubil, da bo na otvoritvenem plesu držal pesti zanje. Udeležili so se tudi kosila s predstavniki zvezne dunajske policijske direkcije in si ogledali tamkajšnjo dežurno službo (Informationsdienst). Vodja dežurne službe je Slovencem izčrpno predstavil njeno delo in prijazno odgovarjal na vprašanja. Ker so bili vsi pari iz Policijske akademije, so si z veseljem ogledali tudi eno izmed njihovih šol ter se seznanili z njihovim šolskim sistemom.


Dunaj5

Vznemirjenje je doseglo vrh v petek, 25. januarja 2002, ko so kot edini predstavniki iz tujine po pozdravnem govoru namestnika direktorja dunajske deželne policije g. Bernharda STIEDRY s Zeritto polko in dunajskim valčkom slovesno odprli elitni dunajski policijski ples. Posebno pozornost so pritegnile plesalke v dolgih belih večernih oblekah, nikakor pa niso ostali neopaženi tudi plesalci v slovenskih policijskih uniformah.

Slovenci so bili na plesu prijazno sprejeti, predvsem pa so po prihodu domov povedali, da je bilo druženje z avstrijskimi kolegi prijetno in koristno.


Dunaj4

 

Besedilo in fotografije: Tone Umek in Dušanka Pezdirc