Rop menjalnice na Vrhniki

11. aprila 2002  sta se 28-letni Š. F. iz Celja (neprijavljen biva na območju Logatca) in 34-letni D. R. iz Ljubljane (neprijavljen biva na območju Logatca) približno ob 7.30 uri pripeljala z osebnim avtomobilom na parkirni prostor v neposredno bližino menjalnice na Vrhniki na Trgu Karla Grabeljška. D.R. je Š. F. v vozilu izročil pištolo znamke Crvena Zastava M70, kalibra 7.65 mm z nabojnikom, v katerem je bilo šest nabojev in solzilni sprej. Osumljeni je izstopil iz vozila, si nadel rokavice, okoli glave si je zavil pleten šal, na glavo pa si je nadeltemno kapo s šiltom. Odšel je do menjalnice in počakal na prihod uslužbenke menjalnice. 

rop Vrhnika1

Na fotografiji: Oropana menjalnica v Vrhniki.

 

Kmalu zatem je do menjalnice prišla uslužbenka, ki je odklenila ključavnico vhodnih vrat menjalnice. V tem trenutku jo je osumljeni Š. F. s telesom porinil v menjalnico, jo podrl na tla in dejal, da jo bo ubil, jo pri tem večkrat udaril v glavo ter ji iz rok iztrgal žensko torbico z več predmeti, v kateri je bilo med drugim tudi 20.000 eurov, mobilni telefon, denarnica z manjšim zneskom SIT, karticami in dokumenti.


rop Vrhnika


rop Vrhnika2


rop Vrhnika3

Na fotografiji: Predmeti, ki so jih policisti zasegli med preiskavo.

 

Osumljeni Š. F. je po izvršenem kaznivem dejanju z ukradenimi predmeti zbežal iz menjalnice proti ulici Cesta 6. maja, kjer so ga ob približno 7.50 uri prijeli policisti PP Vrhnika. Med ropom je D. F. iz vozila opazoval okolico menjalnice. Ko je videl, da je bil Š. F. prijet, se je s kraja odpeljal.

Zoper osumljenega Š. F. so policisti odredili pridržanje in mu zasegli vse najdene predmete. Policisti so na podlagi zbranih obvestil na območju Logatca ob 10.25 uri istega dne izsledili in prijeli še D. R., zoper katerega so prav tako odredili pridržanje.

Oba osumljenca sta bila 12. aprila 2002 s kazensko ovadbo privedena k preiskovalnemu sodniku sodišča v Ljubljani, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ropa po  213/I in III členu kazenskega zakonika Republike Slovenije, ker sta 11. aprila 2002 ob približno 7.40 uri izvršila rop nad uslužbenko menjalnice na Vrhniki in jo s tem oškodovala za približno 4.500.000 SIT.

 

Rop bencinskega servisa na Barju

Ljubljanski policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da so se 23-letni D. K., 22-letni K. K. in 19-letni K.K., vsi iz Tržiča, 11. aprila 2002 ponoči pripeljali z osebnim avtomobilom na bencinski servis podjetja Petrol na Barju. Zapeljali so se mimo objekta bencinskega servisa na parkirni prostor za njim. Tu so v temi vozilo parkirali in se dogovorili, kako bodo kaznivo dejanje izvršili tako, da naj bi D. K. počakal v vozilu, sam rop pa naj bi izvršila K. K. in K. K.

Nekaj pred tretjo uro zjutraj sta imenovana vstopila v prodajalno bencinskega servisa. Tu sta se med policami s prodajnimi artikli zadrževala daljši čas in si izbrala več različnih artiklov. Ker je bilo njuno vedenje sumljivo, je do njiju pristopil uslužbenec bencinskega servisa. Drugo osumljeni K. K. ga je takoj s pestjo udaril v obraz, da je padel na tla. Nato ga je še večkrat udaril v predel obraza, ga prijel za roke in zvlekel v garderobni prostor za blagajno. Tam ga je s stolom udaril po glavi. Ko je uslužbenec vstal, je drugo osumljeni K. K. iz žepa potegnil nož in ga poskušal z njim zabosti v prsni koš. Uslužbenec se je branil z rokami in pri tem dobil več vreznin po rokah. Drugo osumljeni K. K. mu je ukazal, naj poklekne in naj ne vpije, kar je uslužbenec storil, vendar ga je osumljeni kljub temu zabodel v stegno leve noge.

Med tem je tretje osumljeni K. K. stopil v prostor za registrsko blagajno do uslužbenke bencinskega servisa, od katere je zahteval, naj mu izroči denar. Ker to ni storila, je denar pričel jemati sam.

Nato sta oba osumljena stekla iz prodajalne do parkiranega vozila, kjer ju je čakal D. K. Skupaj so se odpeljali proti Preddvoru, kjer so prešteli denar, nato pa domov v Tržič.

Lastnika bencinskega servisa so osumljeni oškodovali za približno 1 mio. SIT. Po izvršenem ropu, je uslužbenka po telefonu poklicala reševalce in obvestila policijo. Uslužbenec bencinskega servisa je pri ropu zadobil več vreznin po desni roki, vbodno rano v stegno in več udarcev po glavi in telesu. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v UB KC Ljubljana, kjer je ostal na zdravljenju.

Policisti so opravili ogled kraja dejanja in pričela se je intenzivna kriminalistična preiskava. Z zbiranjem obvestil, operativnih informacij in izvajanjem ostalih aktivnosti je bilo ugotovljeno, kdo so osumljenci ropa. 12. aprila 2002 ob 13.45 uri je bil tako prijet D. K. in zoper njega so policisti odredili pridržanje.

Na podlagi pridobljenih odredb so bile na naslovih osumljencev opravljene hišne preiskave, na katerih je bilo zaseženih več različnih predmetov, med drugim tudi oblačila in večje število bankovcev, za katera obstaja sum, da so v povezavi z opisanim kaznivim dejanjem oziroma storilci tega dejanja (ujemanje oblačil, denar ipd.), zato so bili posredovani v nadaljnje kriminalistično tehnične preiskave.


rop Barje2

Na fotografiji: Predmeti, ki so bili zaseženi osumljencem.


Osumljencev K. K. in K. K. policisti niso dobili, zato je bilo zoper njiju razpisano iskanje in sta bila na podlagi do tedaj zbranih obvestil naslednjega dne t.j. 13. aprila 2002 prijeta na območju Pirana v sobi enega izmed hotelov. Tam so policisti na podlagi odredbe opravili hišno preiskavo, v kateri je bila med drugim zasežena tudi večja količina gotovine v različnih valutah in apoenih, več tabletk in snov, za katero se sumi, da je prepovedana droga, ter pištola znamke Crvena Zastava.

Ker obstaja utemeljen sum, da denar izvira iz kaznivega dejanja ropa na bencinskem servisu, so ga policisti zasegli, prav tako so zasegli tudi ostale predmete, ki so jih poslali v nadaljnje kriminalistično tehnične preiskave.

Vsi trije osumljenci so bili 14. aprila2002 s kazensko ovadbo privedeni k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani. Utemeljeno so osumljeni storitve kaznivega dejanja ropa po 213/I in III. členu Kazenskega zakonika Republike Slovenije. Preiskovalni sodnik je po opravljenem zaslišanju zoper K. K. in K. K. odredil pripor, zoper D. K. pa ukrep javljanja na policijski postaji.


Informacijo so pripravili na Policijski upravi Ljubljana.