Na parkirišču Mercatorjevega centra v Novi Gorici - Kromberk je v soboto, 22. junija 2002, potekalo 8. državno prvenstvo delavcev policije v spretnostni vožnji s službenimi motornimi kolesi, ki ga je organizirala Policijska uprava Nova Gorica v sodelovanju z Upravo uniformirane policije Generalne policijske uprave.

Letošnje tradicionalno tekmovanje je že osmo po vrsti - prvo pa je bilo organizirano leta 1994 v Portorožu - nato pa so se policisti motoristi na tekmovanjih srečali vsaj enkrat letno. Pred uradnim začetkom prvenstva je po Novi Gorici potekala tudi promocijska vožnja vseh tekmovalcev in gostujočih ekip iz Italije, Hrvaške,


promocijska voznja

Promocijska vožnja slovenskih in tujih policistov motoristov skozi Novo Gorico.


"Gre za eno od atraktivnejših in tudi pomembnejših tekmovanj v okviru policije in da je to pomembno tudi zaradi tega, ker ti prometni policisti, ki tekmujejo na tem prvenstvu, opravljajo naloge na področju prometne varnosti, kjer si v zadnjem obdobju policija prizadeva izboljšati varnostne razmere. Ob vse večji gostoti prometa, večjem številu vozil, večji hitrosti itd. je vse težje in tudi čedalje več zastojev, težjih nesreč in drugih nepredvidenih dogodkov, ki zahtevajo učinkovito posredovanje policije. Ob vse hujših zastojih ali zaporah je bistveno bolj učinkovita policija na motorjih, saj se policisti motoristi lahko hitro prebijejo do ponesrečenih oziroma nezgode," je v uvodnih besedah na otvoritvi prvenstva dejal direktor Policijske uprave Nova Gorica g. Jakob Čeferin in dodal, da so v policijskih vrstah tudi vrhunsko usposobljeni policisti motoristi, ki svoje spretnosti in sposobnosti nenehno dokazujejo na domačih in tujih tekmovanjih. Po njegovih besedah pomeni prvenstvo tudi spodbudo, da se vsak posameznik in enote ustrezno izpopolnjujejo in usposabljajo ne samo za tekmovanja ampak tudi za vsakodnevno opravljanje nalog. Udeležence prvenstva pa je v pozdravnem govoru nagovoril tudi novogoriški župan g. Črtomir Špacapan.


Ceferin

Direktor novogoriške Policijske uprave Jakob Čeferin med otvoritvijo prvenstva.


V skupni uvrstitvi na sobotnem prvenstvu je zmagala ekipa Policijske uprave Ljubljana, drugo mesto je pripadlo ekipi iz Policijske uprave Nova Gorica, tretje mesto pa so zasedli policisti motoristi iz Policijske uprave Celje. Med posamezniki je v skupni uvrstitvi slavil policist motorist Rok Mihelčič iz Policijske uprave Ljubljana, drugo mesto je zasedel Mitja Beltram iz novogoriške policijske uprave, tretje mesto v skupni uvrstitvi med posamezniki pa je pripadlo Vojkotu Safranu iz Policijske uprave Celje.

Na letošnjem tekmovanju so sodelovale ekipe iz devetih policijskih uprav v Sloveniji oziroma 36 policistov motoristov. Udeležile pa so se ga tudi ekipe policistov motoristov iz Nemčije, Belgije, Italije in Hrvaške, ki so tekmovale izven konkurence. Tuji motoristi so tako na enak način preizkusili svoje spretnosti in sposobnosti obvladovanja motornih koles kot slovenski policisti motoristi.


italijani

Med gosti so bili tudi predstavniki italijanske policije.


Med tujimi sedmimi policisti motoristi, ki so tekmovali izven konkurence, sta se najbolje odrezala Josip Šoštarič in Fuad Berbič iz Hrvaške, tretje mesto pa je pripadlo Danijelu Nitscheju iz Nemčije.

Udeleženci so se s svojimi jeklenimi konjički znamke BMW pomerili v vožnji na poligonu, ki je bil sestavljen iz devetih disciplin. Prva je bila osmica, ko je tekmovalec zapeljal skozi ožino v pravokotni prostor, v njem odpeljal dva kroga v obliki številke 8 ter zapustil prostor skozi ožino na nasprotni strani vhoda. Tekmovalci so nato zapeljali in prevozili tehtnico, svoje spretnosti in sposobnosti pa so preizkusili v vožnji v ostrih zavojih, skozi ožino, slalomu ter vožnji po lestvi, v zaklonu ter vožnji v ovinku. Na koncu pa je sledil še prenos žogice. Tekmovali so štirje policisti motoristi, v vsaki ekipi pa je bil še eden v rezervi.


<oviri

Policist motorist pri vaji 'vožnja skozi ožino'.


<trasa

Vožnja v ovinku, posutem s peskom.


stozci

Tekmovalci so se morali spopasti tudi s stožci.


Tekmovalci so morali opraviti dve vožnji v čim krajšem času s čim manj kazenskimi točkami, ki so jih dobili za različne napake med samo vožnjo. Policisti motoristi so morali na prvenstvu dokazovati svoje spretnosti in sposobnosti obvladovanja motornih koles, posebnost teh tekmovanj pa je v premagovanju preprek in ovir in ne v preizkušanju moči in hitrosti motorja ter drznosti voznika. Zlasti je pomembna pravilna tehnika vožnje in sposobnost voznika, da že pri manjši hitrosti premaguje ovire, ki zahtevajo maksimalno koncentracijo in pravilne reakcije pri sami vožnji, da brez napak in v najkrajšem možnem času posamezni motorist prispe na cilj.


most

Del poligona je predstavljala tudi vožnja v zaklonu.


Najboljšim posameznikom v skupni uvrstitvi in ekipam sta pokale in priznanja podelila direktor Policijske uprave Nova Gorica g. Jakob Čeferin in g. Robert Sušanj iz Sektorja za cestni promet na Generalni policijski upravi. Vsi sodelujoči tekmovalci oz. vodje ekip pa so dobili priznanja, ki jih je podelil tajnik občine Vipava g. Jože Papež. Slovenski in tuji policisti motoristi so na koncu pohvalili celotno organizacijo prvenstva.


posamezno

Direktor Policijske uprave Nova Gorica Jakob Čeferin je podelil priznanja najboljšim posameznikom.


ekipno

Najboljši ekipi je podelil medalje in pokal Robert Sušanj iz Sektorja za cestni promet Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave.

 

REZULTATI

UVRSTITEV EKIPNO

  1. Policijska uprava Ljubljana
  2. Policijska uprava Nova Gorica
  3. Policijska uprava Celje
  4. Policijska uprava Kranj
  5. Policijska uprava Maribor
  6. Policijska uprava Koper
  7. Policijska uprava Postojna
  8. Policijska uprava Murska Sobota
  9. Policijska uprava Slovenj Gradec


UVRSTITEV POSAMEZNIKI - SKUPNO

  1. Rok Mihelčič, Policijska uprava Ljubljana
  2. Mitja Beltram, Policijska uprava Nova Gorica
  3. Vojko Safran, Policijska uprava Celje
  4. Matjaž Lauseger, Policijska uprava Kranj
  5. Rajko Brezavšček, Policijska uprava Nova Gorica
  6. Robert Krofl, Policijska uprava Celje
  7. Tine Prevec, Policijska uprava Ljubljana
  8. Robert Mesarec, Policijska uprava Maribor
  9. Simon Kastelic, Policijska uprava Koper
  10. Iztok Roškarič, Policijska uprava Maribor
  11. Milko Osterc, Policijska uprava Murska Sobota
  12. Samo Uršič, Policijska uprava Nova Gorica
  13. Peter Sečnik, Policijska uprava Postojna
  14. Milan Kalauz, Policijska uprava Koper
  15. Tomaž Hafnar, Policijska uprava Kranj

 

Besedilo in fotografije: Dean Božnik