Slovenska kriminalistična policija je ob koncu leta 2001 prišla do preverjenih informacij o skupini slovenskih državljanov, ki naj bi bili vpleteni v preprodajo orožja in večjih količin prepovedanih drog, in sicer heroina, kokaina in ecstasy-a.

Na podlagi tako pridobljenih informacij so pričeli kriminalisti z intenzivnim zbiranjem obvestil in dokazov, tudi z uporabo prikritih metod in ukrepov. Aktivnosti je sproti usmerjala skupina državnih tožilcev za posebne zadeve. Med oktobrom 2001 in 5. julijem 2002 je slovenska kriminalistična policija podala pobudo za sodelovanje varnostnim organom Republike Italije, Hrvaške, ZRJ in Makedonije ter v nadaljevanju operacije skupaj z njimi zbrala obvestila in dokaze o obstoju mednarodne organizirane kriminalne združbe, ki se je v daljšem časovnem obdobju ukvarjala z nezakonitim prometom s prepovedanimi drogami na območju Republike Slovenije, Makedonije in Italije.

V Sloveniji so kriminalisti med izvajanjem te operacije na podlagi pridobljenih sodnih odredb izvedli hišne preiskave pri 20-ih osumljencih, izmed katerih so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Neupravičena proizvodnja in promet z mamili po 196. členu Kazenskega Zakonika Republike Slovenije ovadili 45-letnega R. T. in 29-letnega U. A. iz okolice Trebnjega, 22-letnega R. N. iz okolice Vrhnike, 27-letnega Ž. K., 23-letnega K. P., 22-letnega L. L. in 27-letnega V. D. iz okolice Celja, 22-letnega O. K. iz okolice Maribora in 46-letnega R. T., državljana Republike Makedonije. Zoper 6 oseb so odredili 48 urno policijsko pridržanje in jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper 29-letnega U. A. iz okolice Trebnjega odredil pripor. Zoper 22-letnega O. K. iz okolice Maribora in 23-letnega K. P., 22-letnega L. L. ter 27-letnega V. D. iz območja Celja preiskovalni sodnik ni odredil pripora.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali razstrelilnih snovi po 310. členu Kazenskega Zakonika Republike Slovenije pa so kriminalisti ovadili 42-letnega R. T. iz Trebnjega in zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Zloraba osebnih podatkov po 154. členu Kazenskega Zakonika Republike Slovenije 28-letno T. A. iz Litije, 32-letno S. A. iz Ljubljane in 34-letnega G. R. iz Trebnjega. Sodniku za prekrške so zaradi nedovoljene posesti prepovedanih drog podali 3 predloge za uvedbo postopka pri sodniku za prekrške, zaradi nedovoljene posesti orožja in streliva pa 4 predloge po Zakonu o orožju.

Italijanski varnostni organi so v sodelovanju s slovensko kriminalistično policijo, v okviru te operacije zaradi suma ukvarjanja z nezakonitim prometom s prepovedanimi drogami na območju Firenc aretirali 45-letnega R. T. iz Trebnjega, 22-letnega M. A., tujca albanske narodnosti, 32-letno I. M. P., državljanko Republike Bolgarije, na območju Trsta pa I. F., V. L. in R. N., državljane Republike Italije.

V okviru operacije je bilo na območju Republike Slovenije zaseženo:

  • 1 kg heroina,
  • 100 g kokaina,
  • 66 tablet ecstasy-a,
  • 1,5 kg konoplje-rastline,
  • pribor za tehtanje,
  • puška neznane znamke z odrezano cevjo, pištola znamke Makarov in večjo količino streliva,

ter na območju Republike Italije:

  • 25,080 kg heroina,
  • 954 tablet ecstasy-a in večja vsota gotovine v različnih tujih valutah.

 

Informacijo so pripravili v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave.