Generalni sekretar Interpola Ronald K. Noble se je včeraj, 5. septembra 2002, sestal z vodstvom slovenske policije, z generalnim direktorjem policije Markom Pogorevcem in s pomočnikom direktorja Službe za informatiko in telekomunikacije Generalne policijske uprave Marjanom Antončičem.


Noble Pogorevc Sprejem pri generalnem direktorju slovenske policije


Noble Antoncic Generalni sekretar Interpola med pogovorom s pomočnikom direktorja Službe za informatiko in telekomunikacije Generalne policijske uprave Marjanom Antončičem


Visoki gost se je v okviru tridnevnega uradnega in prijateljskega obiska sestal tudi s predsednikom države Milanom Kučanom, s predsednikom vlade dr. Janezom Drnovškom in in generalno državno tožilko Zdenko Cerar.


Noble Kucan Visokega gosta je sprejel tudi predsednik države Milan Kučan in ...


Noble-Drnovsek ... predsednik vlade dr. Janez Drnovšek


Noble Cerarjeva Obisk pri generalni državni tožilki Zdenki Cerarjevi


Noble tromostovjeMed ogledom slovenske prestolnice

Danes je generalnega sekretarja Interpola Ronalda K. Noble-ja sprejel tudi minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc.


Noble ministerRonald. K. Noble in dr. Rado Bohinc podala izjavo za javnost


"Sodelovanje z Interpolom je za nas velikega pomena. Slovenija je postala članica Interpola leta 1992 in ta dogodek je bil za Slovenijo tudi politično pomemben dogodek, zdaj pa je sodelovanje povsem praktičnega pomena. Leta 2001 smo preko Interpola prejeli kar 32.207 podatkov, ki so koristni v boju zoper različnim oblikam kriminala. Povabilo Interpola za vključitev Slovenije v izgradnjo globalnega komunikacijskega sistema je priznanje slovenski policiji, njeni usposobljenosti, tehnični opremljenosti kot tudi priznanje njenemu dosedanjemu uspešnemu delu in sodelovanju s to mednarodno policijsko institucijo," je povedal minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc.

"Štejem si v čast, da sem na obisku v Sloveniji, kajti letos je tudi 10. obletnica priključitve Slovenije v Interpol. Leta 1992 se je svet krepko spremenil. Kriminalci lahko uporabljajo za medsebojne dogovore najsodobnejšo tehnologijo, Interpolova tehnologija pa je že malce zastarela, vendar to skušamo z novim globalnim komunikacijskim sistemom tudi spremeniti, za to pa potrebujemo države članice, ki bodo dovolj pogumne in imele dovolj pobude, da bodo postale voditeljice pri tem poskusu. Slovenija je s to odločitvijo soglašala in namen mojega obiska je tudi v tem, da bi Slovenija postala ena izmed prvih petih članic, ki bodo začele uporabljati novi sistem, ki naj bi bil vzpostavljen že oktobra letos. Slovenija je sicer že sodelovala v informacijskem projektu posredovanja informacij po elektronski obliki o najnevarnejših kriminalcih po svetu. Do konca leta predvidevamo, da bo v nov informacijski sistem vključenih 40 od 179 držav članic Interpola, ostale pa naj bi se pridružile v naslednjem letu. Z mojim obiskom sem se hotel tudi prepričati, če bo Slovenija še naprej vodila delo pri generalnem sekretariatu Interpola v Lyonu in če bo še naprej pripravljena za nov globalni informacijski sistem usposabljati tudi druge države članice.

Od kar sem generalni sekretar Interpola sem bil že v 40-ih državah sveta, vendar na teh potovanjih še nikoli nisem srečal toliko ljudi, ki se nočejo bahati s svojimi dosežki, kot sem jih srečal v Sloveniji. Mi pri svojem delu uporabljamo najnovejšo tehnologijo, kljub majhnosti države pa nikakor ne zaostajate za nami," je povedal generalni sekretar Interpola Ronald K. Noble.

"Obisk generalnega sekretarja Interpola je hkrati tudi darilo ob naši 10. obletnici članstva v tej prestižni organizaciji. Kot je povedal že generalni sekretar, je delo slovenske policije kot članice Interpola izjemno uspešno, kar dokazujemo z vidnimi dejavnostmi, kot pomembno funkcijo v Interpolu pa predstavljata tudi Rudi Kaniški, ki je postal pomočnik direktorja Interpola za evropske zadeve in član evropskega komiteja Interpola Boris Rehar. Vesel sem, da smo se z ministrom za notranje zadeve dogovorili, da bomo v novem komunikacijskem sistemu Interpola postali eni izmed prvih udeležencev. Policije morajo delovati čim bolj usklajeno in pri tem upoštevati nacionalno zakonodajo ter si tekoče izmenjevati operativne podatke. Interpol je zagotovilo varnosti v svetu in s tem mora sprejemati odgovornost ne le za nacionalno temveč za globalno varnost," je povedal generalni direktor policije Marko Pogorevc.

Med svojim obiskom si je generalni sekretar Interpola ogledal prostore Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave.


Noble Interpol
Generalni sekretar Interpola pozdravil zaposlene v Sektorju za mednarodno policijsko sodelovanje

 


Besedilo in fotografije: Tadeja Kuhar