V prvih dneh septembra je bilo na širšem območju Slovenije izvršenih več goljufij na škodo državljanov Republike Slovenije. Po do sedaj zbranih obvestilih Policije so storilci teh goljufij državljani Republike Slovaške.

Kazniva dejanja izvršujejo vedno na enak način: kasnejšega oškodovanca ustavijo na cesti in mu razložijo, da imajo okoli 20 km izven večjega naselja kamion v okvari, na kateremu je naložena roba v vrednosti 500.000 EUR. Odpadlo naj bi mu kolo, zato ga morajo odpeljati z vlečnim vozilom do servisa v Ljubljano, za kar pa nimajo zadosti denarja. Od oškodovanca si tako izposodijo večjo vsoto, tudi do 2000 EUR, in mu obljubijo, da mu bodo denar vrnili v roku dveh ur. Svoje trditve podkrepijo tako, da mu pokažejo ček banke iz Budimpešte v vrednosti 10.000 EUR. Takoj po prihodu v Ljubljano naj bi preko avstrijske banke poslali telegrafsko sporočilo v banko iz Bratislave, ki bi odobrila izplačilo že pokazanega čeka. Od tako pridobljenega denarja naj bi oškodovancu vrnili ves izposojeni denar skupaj z obrestmi.

V vseh primerih storilci kasnejšemu oškodovancu izročijo tudi originalno zapakirane kartonske škatle, v katerih naj bi bili originalni noži znamke New Solingen, ali pa ure domnevno višjega cenovnega razreda, izdelane v Švici. Kasneje se seveda izkaže, da gre za dobre ponaredke zelo majhne vrednosti.

Vse občane opozarjamo, naj bodo v stikih z slovaškimi državljani previdni, ter o vseh sumljivih okoliščinah obvestijo policijo na številko 113 ali anonimni telefon 080-1200.

 


Miran Koren
Predstavnik policije za stike z javnostmi