V objektu Počitniškega doma Ministrstva za notranje zadeve na Debelem Rrtiču med 30. 09. 2002 in 3. 10. 2002 poteka usposabljanje 8. Specialističnega tečaja Srednjeevropske policijske akademije (SEPA) 2002 za mejno policijo, ki ga je organizirala Uprava uniformirane policije Generalne policijske uprave v sodelovanju s Policijsko akademijo Generalne policijske uprave.

Sepa2

Prikaz vaje Specialne enote


Usposabljanja se udeležuje 24 udeležencev iz vseh držav članic SEPE, Avstrije, Madžarske, Slovaške, Češke, Poljske, Nemčije, Švice in Slovenije (Dušan Schonwetter iz Postaje mejne policije Gruškovje Policijske uprave Maribor, Robert More iz Postaje letališke policije Brnik Policijske uprave Kranj in Robert Uzar iz Postaje mejne policije Karavanke Policijske uprave Kranj).

Namen usposabljanja, katerega je vodja Miran Kondrič iz Sektorja za državno mejo in tujce v Upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave, je posredovanje, razširjanje in poglabljanje znanj, izkušenj in sposobnosti, ki so potrebne za delo na področju mejnih zadev.


Sepa1

Udeleženci tečaja so se seznanili s praktičnim delovanjem slovenske Specialne enote.


Udeleženci so si v okviru programa usposabljanja, ki ga izvajajo predstavniki Ministrstva za notranje zadeve, Policije, ogledali predstavitev Postaje mejne policije Karavanke in nadzornega centra predora Karavanke ter Policijsko akademijo v Tacnu, praktični prikaz dela Specialne enote in Letalske policijske enote na vojaškem poligonu Poček, ogledali pa si bodo tudi predstavitev Policijske uprave Koper, Postajo pomorske policije Koper ter Luko Koper in kontrolo na eni izmed ladij v pristanišču.


Sepa4

Ogledali so si tudi delo Letalske policijske enote.

 

Besedilo in fotografije: Tadeja Kuhar