V prostorih Galerije na Kotnikovi v Ljubljani je potekala slovesnost ob zaključku usposabljanja Poligrafske šole, ki ga je organizirala in izvedla Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave.

Gre za prvo tovrstno usposabljanje v slovenski policiji, dvoletno izobraževanje pa so uspešno zaključili trije novi poligrafski preiskovalci: Bojan Žmuc in Lado Krajnc iz Policijske uprave Ljubljana ter Darko Fifolt iz Policijske uprave Novo mesto. Trenutno je v Sloveniji pet za poligrafsko preiskavo usposobljenih strokovnjakov.


poligraf02 1

Člani slovenske Poligrafske šole


Udeleženci so prejeli potrdila o uspešno opravljeni Poligrafski šoli, poleg tega pa so prejeli tudi spominske knjige s posvetilom generalnega direktorja slovenske policije. Diplomante te šole in druge navzoče je ob tej priložnosti nagovoril tudi namestnik generalnega direktorja policije dr. Andrej Anžič.


poligraf02 2

Potrdila in spominske knjige sta novim poligrafistom podelila dr. Andrej Anžič, namestnik generalnega direktorja policije in Anton Vozelj, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave.


Poligrafska šola je potekala od novembra leta 2000 do septembra 2002, pobudo za izvedbo Poligrafske šole pa sta podala dr. Polona Selič in Andrej Juratovec, višji kriminalistični inšpektor iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, ki sta tudi pripravila in izvedla strokovni program usposabljanja skupaj z drugimi predavatelji.

Osnovni namen izobraževanja je bil usposobiti udeležence za samostojno kriminalistično poligrafiranje, celotni program pa je bil razdeljen na teoretični - obsegal je skupno 610 ur - in praktični del. Teoretični del je potekal na celjski policijski upravi, nato pa so kandidati za poligrafske preiskovalce ta del zaključili na matičnih policijskih upravah. V praktičnem delu pa so morali opraviti 60 operativnih poligrafskih testiranj. Udeleženci so med izobraževanjem dobili široko paleto znanj s področja psihologije, fiziologije, poligrafske metode, dodatna znanja s področja kriminalistike, sodne medicine, pravnih osnov za področje poligrafskega testiranja in etike.


poligraf02 3

Na zaključni slovesnosti na Kotnikovi


"Udeleženci dvoletnega usposabljanja so pridobili strukturirano in celovito strokovno znanje, da bi bolj kakovostno opravljali svoje naloge na tem področju. Metoda dela je standardizirana do te mere, da lahko dva poligrafska preiskovalca iz katerekoli policijske uprave skupaj delata in izvajata eno poligrafsko preiskavo ter tudi razumeta rezultate na poligrafskih zapisih enako," je povedal Andrej Juratovec iz Uprave kriminalistične policije GPU.

Poleg tega pa je bil v naši državi od 15. do 19. septembra letos podpredsednik ameriškega združenja poligrafskih preiskovalcev ter predsednik komisije za izobraževanje in akreditacije APA (American Poligraph Association) Terrence Vincent O'Malley, ki je preveril program slovenske poligrafske šole in znanja naših poligrafistov in predavateljev. Po končanem inšpekcijskem pregledu slovenske poligrafske šole je ameriškemu združenju poligrafskih preiskovalcev predlagal, naj Slovenijo sprejmejo v APA kot prvo državo v Evropi; člana tega ameriškega združenja izven ZDA sta le še Izrael in Kanada.

 


Besedilo in fotografije: Dean Božnik