Na zaprosilo avstrijskega Interpola objavljamo naslednje sporočilo za javnost:

Avstrijska policija preiskuje goljufijo z milijonsko škodo. Neznani storilci so maja 2002 najeli pisarniške prostore v ulici Reininghausstrasse v Gradzu, in sicer pod lažnimi imeni:

  • Kegel Boris, star okrog 55 let, visok 165 cm, z belimi lasmi in močno čokato postavo, domnevno izvira iz nekdanje Jugoslavije,
  • Mick Markus, star približno 30 let, visok od 180 do 185 cm, vitek, z rjavimi lasmi, je domnevno Avstrijec iz Koroške ali Štajerske in
  • neznani moški, star okrog 40 let, visok okrog 175 cm, rjavolas, športne postave, prav tako domnevno izvira iz nekdanje Jugoslavije.


Navedena trojica je ustanovila podjetje Maxprom-Kegel Handels GmbH, ki je bilo v trgovski register zabeleženo v skladu s predpisom. Storilci naj bi bilo poslovno zelo dejavni, saj so bili po navedbi najemodajalke izredno marljivi, ukvarjali naj bi se s trgovanjem z živili in farmacevtskimi izdelki.

Naročali, najemali ali kupovali so številne drage barvne kopirne stroje, računalnike, prenosne računalnike, avtomobilske gume, polne tovornjake pisarniške opreme, pijačo in živila, pri čemer so avans deloma plačevali z nepokritimi čeki. Dosedanja škoda znaša približno 704.000 EUR.

Glede na naročila opreme naj bi bila pisarna kar najboljše opremljena, vendar so avstrijski policisti naleteli na prazno pisarno; v njej ni bilo niti telefona ali faksa.

Osumljeni so zbežali avgusta 2002, le dan pred prijavo in policijsko intervencijo, ob tem pa pustili odprte račune. Z obsežnimi preiskavami in kljub Interpolovim tiralicam so do sedaj našli le dvorano v Leobnu, kot nekakšno vmesno skladišče za blago, pridobljeno na sleparski način. Avstrijska policija ima informacije, da so to blago prodajali na črno v nekdanjo Jugoslavijo.

Deželno sodišče za kazenske zadeve v Gradcu je izdalo zaporni nalog zoper domnevnega Borisa Kegla. Pri kaznivih dejanjih se je legitimiral s ponarejenim ali prenarejenim slovenskim potnim listom.

 

021211 kegel b


Vse, ki bi karkoli vedeli o tem, ali ki bi prepoznali osebo na sliki (domnevno Boris Kegel) prosimo, da to sporočijo na najbližjo policijsko postajo, na številko 113 ali na anonimno brezplačno številko 080-1200.

 


Miran Koren
Predstavnik policije za stike z javnostmi