Na osrednji slovesnosti Policijske uprave Nova Gorica, posvečeni Dnevu slovenske policije, je včeraj, 27. junija 2001 na Dan slovenske policije, minister za notranje zadeve odprl nove prostore Postaje mejne policije Bovec. Dan slovenske policije je obeležila tudi podelitev priznanj organov za notranje zadeve delavcem Policijske uprave Nova Gorica. Na policijski praznik pa so policisti prvič oblekli tudi uniforme z novimi položajnimi oznakami.


postajaPostaja mejne policije Bovec.


Z otvoritvijo nove stavbe stavbe postaje mejne policije Bovec se je zaključilo obdobje prizadevanj za zagotovitev ustreznih delovnih pogojev policistov Postaje mejne policije Bovec, kajti staro policijsko zgradbo je načel potres že pred 25 leti. Kljub prenovi objekta je aprila leta 1998 potres stavbo ponovno poškodoval, vendar so bile posledice za ponovno prenovo prehude. Zato je bila istega leta izdelana idejna zasnova in določena tudi nova lokacija. V letu 2000 je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje in izveden razpis za gradnjo, tako da je podjetje SGP Primorje iz Ajdovščine septembra že pričelo z deli. Direktor policijske uprave Nova Gorica Jakob Čeferin je povedal, da ima nov objekt 800 m2 uporabne površine, vrednost objekta z opremo pa je stala 215 milijonov slovenskih tolarjev.

"V veliko zadovoljstvo mi je, da se lahko z vami veselim veselega dogodka, ko je slovenska policija dobila nove prostore. To je rezultat našega skupnega dela in prizadevanj, da bodo policistke in policisti živeli in delali v boljših pogojih in na ta način pri svojem delu dosegli še večjo učinkovitost. Eden od pomembnih razlogov, da smo se zbrali na praznik slovenske policije je, da v teh dneh slavimo deseto obletnico samostojnosti. Zato je prav, da ponovno poudarimo vlogo in odločilen prispevek slovenske policije k osamosvojitveni zmagi. Prav je, da se na današnji dan spomnimo vseh tistih policistk in policistov, ki so v odločilnih in težkih trenutkih zbrali pogum in domoljubje ter se izpostavili v bran domovini. Mnogi so žal v osamosvojitvenih bojih pustili najdražje, kar imajo, svoje življenje. V tistem času je slovenska policija delovala kot dobro naoljen stroj. Velika moralna moč, ki je bila v njej, je strnila njene vrste. Takrat ni bilo omahljivcev. Zato moramo vedno znova poudariti velik in odločilen prispevek slovenske policije k slovenski zgodovini," je povedal minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc.


minister

Minister za notranje zadeve slavnostno odprl nov objekt bovške policije.


Po besedah ministra so pred slovensko policijo velike naloge tudi v prihodnosti. Zastavljati mora delovanje mlade slovenske države pred novodobnimi izzivi, globalizacijskimi trendi ter imeti poudarjeno vlogo v mednarodni skupnosti. Zavarovati mora pravice in svoboščine državljank in državljanov, ne nazadnje pa mora v naslednjih letih vzpostaviti visoko zahtevne pogoje varovanja južne meje Evrope. To so velike naloge in odgovornosti pred narodom, evropsko in mednarodno javnostjo ter generacijami policistk in policistov, ki so v vseh teh letih negovali tradicije profesionalnosti in etike.

Namestnik generalnega direktorja policije dr. Andrej Anžič je povedal, da je ima policija veliko strokovno, fizično in intelektualno moč, največja moč pa je zakon in naloge, ki so opredeljene v zakonu. Sodobno slovensko policijo krepi trdno spoznanje in prepričanje, da mora zaupati pravnemu redu. Dr. Anžič je poudaril, da je policija profesionalna organizacija, bistvo profesionalizma pa ni samo v sposobnosti reševanja nepredvidljivih situacij, ampak tudi visoka etičnost.


Anzic

Dr. Anžič med slavnostnim govorom.


Policija je nepogrešljiva tudi v primeru naravnih nesreč, kar priča izkušnja ob jesenski tragediji, ki je prizadela Log pod Mangartom. "Z iskreno ganjenostjo se vedno znova spominjam vzorno opravljenega dela naše policije in z veseljem izrekam zahvalo za vse, kar ste takrat naredili. Dolgo je trajalo, da so dobili naši policisti novo policijsko postajo, vendar se je splačalo, saj bo odslej naša policija delovala v novem objektu in odličnih pogojih. Prepričan sem, da bomo s postajo mejne policije Bovec še naprej dobro sodelovali, in ob tako veliki pridobitvi bo to še veliko lažje," je povedal župan občine Bovec Siniša Germovšek


zupan

Župan občine Bovec se zahvaljuje bovškim policistom za dobro sodelovanje.


"Danes se spominjamo, zdaj zagotovo že zgodovinskih dni, ko smo skupaj s slovensko teritorialno obrambo, občani in občankami zavarovali, obranili komaj rojeno in svečano razglašeno slovensko samostojnost in lastno državo. Spomin na takrat izkazana častna dejanja in na padle policiste ter na vlogo slovenske policije v procesih osamosvajanja ne sme zamreti. Prenašati ga je potrebno na tiste, ki prehajajo za nami. To je naša moralna in domovinska dolžnost in pravica. Uspehi, ki smo jih dosegli, ne odmevajo v domači, temveč tudi v tuji javnosti. Na področju stroke smo postali enakopraven in zaupanja vreden partner evropskih in drugim policijam. Slovenski policiji želim še naprej dobrega počutja, ustvarjalnega duha, kajti potrebujemo vas," so besede, ki jih je zaradi odsotnosti generalnega direktorja policije Marka Pogorevca, ki je bil gost predsednika republike Slovenije Milana Kučana ob podelitvi visokega državnega odlikovanja dr. Alojziju Šuštarju, prebral njegov namestnik dr. Anžič.


policisti

Bovški policisti pred novo postajo mejne policije.


"Prvega rojstnega dneva ne bi bilo, če ne bi takratni miličniki, vojaki teritorialne obrambe, zdravniki, novinarji, delavci, kmetje, vsi državljani želeli tako, če ne bi z ramo ob rami stopili skupaj in se uprli okupatorski jugoslovanski armadi. Žal so za to morala pasti tudi življenja, in 27. junij ni naključno izbran datum za Dan slovenske policije," je povedal predsednik Združenja Sever Davorin Bratuš, ki je Društvu veteranov Sever Severne primorske izročil prapor.


Bratus

Davorin Bratuš, predsednik Združenja SEVER, predaja prapor predstavniku Društva veteranov Sever Severne primorske.


Na slovesnosti so delavcem organov za notranje zadeve, ki so se posebej izkazali in dosegli nadpovprečne rezultate pri svojem delu in zagotavljanju varnosti v družbi, podelili tudi priznanja organov za notranje zadeve Republike Slovenije. Minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc je za pomembne zasluge za varnost in uspehe pri izvrševanju nalog podelil zlati znak zaslug za varnost Stepanu Miškoviču, ki je s svojim dolgoletnim delom na področju prometa pomembno pripomogel k večji varnosti v prometu na območju policijske uprave Nova Gorica. Namestnik generalnega direktorja dr.Andrej Anžič je podelil srebrni znak za prispevek k razvoju in krepitvi varnosti, direktor policijske uprave Nova Gorica Jakob Čeferin pa je podelil bronaste znake zaslug za varnost za pomembne uspehe pri izvrševanju nalog.


podelitev

Podelitev priznanj organov za notranje zadeve.


ogled

Minister dr. Rado Bohinc med ogledom novih prostorov.

 

Besedilo in fotografije: Tadeja Kuhar