V športnem parku Policijske akademije v Tacnu je bila v petek, 29. junija 2001, v počastitev praznika Dneva policije osrednja slovesnost, na kateri je 122 dijakov 31. generacije Srednje policijske šole s svečano prisego pred generalnim direktorjem policije Markom Pogorevcem pridobilo pravico za izvajanje policijskih pooblastil in s tem tudi sprejelo odgovorne naloge policije.

policisti2

31. generacija Srednje policijske šole zaključila šolanje.


PodpisovanjeZaprisege

Policisti so prejeli zaključna spričevala, podpisali prisege in prevzeli odločbe o sklenjenem delovnem razmerju.


Slavnostni govornik je bil minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc, zbrane pa je nagovoril tudi generalni direktor policije Marko Pogorevc, ki je novim policistom zaželel zavestno, humano in zakonito opravljanje vsakodnevnih nalog ter pri tem upoštevanje temeljnih človeških pravic in svoboščin. Po Pogorevčevih besedah sprejemamo dogodke iz osamosvojitvene vojne kot dolžnost in zavezo za naprej. Slovenska policija mora biti v službi naroda, državljank in državljanov Republike Slovenije. "Kot generalni direktor policije vam polagam na srce, da postanete in ostanete vzorni državljani, kajti družba ne potrebuje samo dobrih policistov, temveč tudi vzorne državljane. Če se boste odločili, za družinsko življenje, pričakujem od vas, da boste vzorni družinski možje in očetje. Nikakor ne smete pozabiti svojih staršev, kajti če ne ljubite staršev, ne morete ljubiti domovine," je povedal generalni direktor policije Marko Pogorevc, ki se je spomnil tudi vseh padlih policistov v osamosvojitveni vojni pred desetimi leti. Ob tej priložnosti pa je najboljšemu dijaku 31. generacije Ljubu Dolencu izročil praktično nagrado.


dijak

Generalni direktor policije Marko Pogorevc izročil nagrado najboljšemu dijaku 31. generacije Ljubu Dolencu.


Minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc je na osrednji slovesnosti med drugim povedal, da v dneh, ko praznujemo dva pomembna praznika, 10. obletnico osamosvojitve Republike Slovenije in 27. junij, Dan slovenske policije, z desetletne oddaljenosti ponovno ovrednotimo junaška dejanja in legendarno vlogo dosedanje milice pri osamosvojitvi Slovenije. Dan slovenske policije praznujemo v spomin na dan, ko se je slovenski narod pogumno in odločno uprl okupatorski armadi, ki je hotela preprečiti državljanom Slovenije plebiscitarno odločitev za samostojno in neodvisno državo. "S teritorialno obrambo je bila naša policija združena v manevrsko strukturo narodne zaščite, ki je s podporo prebivalstva uspešno nudila odpor okupatorju in dosegla osamosvojitveno zmago. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil in izrazil spoštovanje in zahvalo vsem pripadnikom slovenske policije, ki so sodelovali v tem zgodovinskem boju za osamosvojitev Slovenije, za njihov neprecenljiv prispevek k osamosvojitveni zmagi," je povedal minister za notranje zadeve, ki je pripadnikom Zveze policijskih veteranskih društev SEVER kot tudi članom Zveze veteranov vojne za Slovenijo v imenu slovenske vlade izrekel zahvalo in priznanje za njihovo dotedanje in sedanje delo.


HrabroDejanje

Minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc izroča policistoma Tomažu Golobu in Janezu Otorepcu znak hrabro dejanje.


Minister Bohinc je dodal, da je slovenska policija v težkih in pogumnih časih pred desetimi leti delovala kot en mož. Dokazala je, da je dobro organizirana, oborožena sila v službi ljudi, kjer je vsak njen član vedel, kaj je njegova naloga. Mogočna moralna moč pripadnikov tedanje milice je še bolj strnila vrste slovenskih policistov. Po Bohinčevih besedah je slovenska policija že večkrat dokazala, da je sposobna izvesti najzahtevnejše varnostne projekte in da se lahko enakopravno postavi ob rame policijam najrazvitejših držav. To je dokazala tako na domačih kot tudi na tujih tleh, z aktivnim sodelovanjem v številnih mednarodnih organizacijah in tudi v mirovnih misijah, kar pa dokazuje tudi danes, ko se z roko v roki s predstavniki držav članic Evropske unije profesionalno pripravlja na naloge, ki slovensko policijo čakajo pri vzpostavitvi najzahtevnejših standardov varovanja bodoče južne evropske meje. Minister Bohinc je poudaril, da v obdobju vse bolj organiziranega kriminala, nevarnosti ter tveganj, ki jih spremlja sodobna globalizacija, postaja policijsko poslanstvo vse zahtevnejša naloga, zato bo ministrstvo za notranje zadeve tudi v prihodnje posvečalo veliko pozornosti in skrb izobraževanju, boljši opremljenosti ter delovnim pogojem policistov kot tudi osebnemu razvoju vsakega posameznika. Tudi nadzor in usmerjanje dela policije je po Bohinčevih besedah ena od temeljnih odgovornosti ministrstva za notranje zadeve. Nadzor nad delom policije ne pomeni nezaupanja ali nespoštovanja za delo policijskih enot in vodstev, ampak je sestavni del vsake učinkovite organizacije in tudi demokratične družbe. "Dobro sodelovanje slovenske policije in ministrstva za notranje zadeve prispeva k še večjemu ugledu slovenske policije. Ugled slovenske policije narašča, kar dokazuje dobro delo, a vedno se moramo truditi, da bo še boljše," je ob koncu slavnostnega govora povedal minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc, ki je podelil priznanja Organov za notranje zadeve.


Rancigaj

Direktor uprave uniformirane policije Stanislav Veniger podeljuje pokal najboljšemu športniku Srednje policijske šole Petru Rančigaju.


Nabernik

Direktor Policijske akademije Marjan Ferk izroča knjižno nagrado enemu izmed najboljših dijakov razreda Albertu Naberniku. Nagrado sta dobila še Nejc Sušnik in Bojan Kos.

 

Besedilo: Tadeja Kuhar

Fotografije: Tadeja Kuhar in Dean Božnik