Gostovanje predsednikov dveh največjih držav, predsednika Združenih držav Amerike Georga W. Busha in predsednika Rusije Vladimira V. Putina, v Sloveniji ni velik dogodek samo za slovensko državo, ampak tudi za slovensko policijo, ki je imela pri tem obisku najtežjo nalogo - varovanje, ki ga je po besedah generalnega direktorja policije Marka Pogorevca opravila profesionalno, pri zagotavljanju javnega reda in miru in v okviru zakonitega z uporabo minimalne sile.

motoristi


Slovenska policija je v času srečanja opravljala naloge na dveh področjih dela. Prvi del nalog je bil neposredno vezan na izvajanje nalog varovanja območja, kjer se je odvijalo srečanje (letališče Brnik, vozna trasa do Brda in objekt Brdo). Drugi del pa je bil vezan na vzdrževanje javnega reda in miru ter opravljanje drugih policijskih nalog ob protestnih shodih, ki so bili organizirani na območju Ljubljane. Za oba dela nalog je policija angažirala okoli 2000 policistov. O točnem številu policistov je težko govoriti, kajti če je bila redna patrulja po razporedu določena za opravljanje nalog v sklopu srečanja, je težko reči, ali je bila vključena po načrtu ali v okviru rednih delovnih nalog.


vodnik


Kadrovska pomoč pri opravljanju nalog varovanja na območju Policijske uprave Kranj in Policijske uprave Ljubljana je prišla iz vseh policijskih uprav, prav tako so kadrovsko pomoč so dobile tudi posamezne službe znotraj Generalne policijske uprave, kot sta Urad za varnost in zaščito in Center za protibombno zaščito.

Glede na naloge, ki jih je bilo potrebno opraviti pri varovanju v času obiska, so bile angažirane tudi specializirane enote policije, ki so pomagale pri opravljanju klasičnih nalog varovanja na objektih in trasah. Tako so bili v varovanje vključeni tudi pripadniki Specialne enote in Letalske policijske enote, pripadniki Centra za protibombno zaščito ter policijski orkester, ki je bil vključen pri izvajanju protokolarnih aktivnosti. V drugi del nalog policije, pri vzdrževanju javnega reda in miru, so bile vključene policijske enote glede na specialnosti, kot so policijska konjenica in vodniki službenih psov ter Specialna enota, vendar v smislu tehničnih sredstev (vodni top in borbeno oklepna vozila).


CestneZapore

Kontrolna točka na gorenjski avtocesti.


Pri srečanju so sodelovale tudi ostale službe Generalne policijske uprave, kot so Skupne službe, Operativno komunikacijski justify ter Služba za informatiko in telekomunikacije, saj gre pri projektu za vpetost vseh operativnih policijskih enot, ki so razdeljene glede na nivoje. Na lokalnem nivoju so bile vključene Policijske postaje, vendar ne v okviru lastnih načrtov, kajti pri akciji varovanja je bila usklajenost načrtov na regionalni ravni, čeprav je bil za varovanje predsednikov izdelan enoten načrt, ki je vseboval podporo logistike, Skupnih služb v zvezi z zagotavljanjem ustrezne materialnotehnične pomoči ter Službe za informatiko in telekomunikacije glede zagotavljanja zvez.


uvz

Slovenski varnostniki na letališču Brnik pred prihodom ameriškega in ruskega predsednika.


"Nekaj materialnotehničnih sredstev za zagotavljanje javnega reda in miru smo si sposodili pri hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve, kot so varovalne ograje in vodni top. Slovenska policija sicer ima usmerjevalne ograje, vendar te niso primerne za protestne shode," je povedal pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi Bojan Skočir.

K uspešnemu delu slovenske policije v času varovanja je prispevalo tudi delo mejne policije, ki se je izvajalo že pred prihodom obeh predsednikov. Za potrebe varovanja je bilo ustanovljeno poveljstvo Posebne policijske enote, ki je delovalo v okviru Policijske uprave Ljubljana, če pa bi se pojavile morebitne potrebe za sklic enote, bi bilo to v pristojnosti operativnega štaba na Generalni policijski upravi.


vrh


Za delovanje in koordinacijo slovenske policije so bili ustanovljeni trije štabi, in sicer na Generalni policijski upravi, na Policijski upravi Kranj in Policijski upravi Ljubljana, za varovanje objektov na letališču Brnik in Brdo pa so bile pri operativnih štabih ustanovljene posebne operativne skupine. Delovanje štabov je potekalo v skladu z delovnimi načrti. Za nivo odločanja, opredeljevanje taktike in neposredno izvajanje nalog ima policija pravila, ki konkretno opredeljujejo delovanje operativnih štabov, kot je pravilnik o delovanju operativnih štabov. Osnovni nivo odločanja vodenja je prenesen na policijske uprave, za koordinacijo in sprejemanje pomembnejših odločitev pa je pristojen operativni štab Generalne policijske uprave.


uvz2

Ameriški in slovenski varnostniki ob odhodu ameriškega predsednika z Brda.


V operativnem štabu, ki ga je vodil direktor Uprave uniformirane policije Stanislav Veniger, so bili vključeni predstavniki vseh operativnih služb policije.

Načrtovani ukrepi v času srečanja niso bili izvajani samo na območju, kjer je potekal obisk in kjer so se izvajali protesti, ampak so se izvajali na celotnem območju države.


trasa1

Varovanje objekta na Brdu.


"Največji problem pri zagotavljanju materialnihtehničnih sredstev predstavljajo sredstva za vzdrževanje javnega reda in miru, kot so zaščitna sredstva za policiste in varovalne ograje za vzdrževanje javnega reda in miru. Nikoli ne bi tako dobro uspeli, če ne bi policisti dobro opravili svojih nalog. Ko gre za res, se vsak policist zaveda, da je potrebno naloge opraviti resno. Štab, tehnika in oprema ne morejo doseči uspeha brez uspešnega dela policistov. V prihodnosti slovensko policijo čaka novo delo. Potrebno bo analizirati stvari, da bomo vedeli naprimer, kakšna protestna gibanja lahko v naši državi pričakujemo, kajti ta gibanja se hitro širijo. Vedno moramo biti pripravljeni vnaprej in v tej smeri moramo tudi delovati," je povedal Skočir.

 

Besedilo: Tadeja Kuhar

Fotografije: Tadeja Kuhar in Branko Sojer