Sorodne objave

 

Delo Letalske policijske enote slovenske policije sta si med 17. in 19. julijem, v okviru delovnega obiska, ogledala namestnik poveljnika nemške letalske policijske enote JUG Walter Rainer in vodja letalske tehnične službe v tej enoti Peter Lang.

Omenjena nemška letalska policijska enota JUG s stotimi policisti - med njimi je 50 pilotov in letalskih tehnikov - s 16 helikopterji pokriva območje Bavarske in Baden-Württemberga oziroma tretjino nemškega ozemlja. Obisk predstavnikov nemškega notranjega ministrstva iz Zvezne mejne zaščite JUG (BGS - Bundesgrenzschutz SÜD) je potekal v okviru Twinning projekta: Vzpostavitev učinkovitega nadzora državne meje v Republiki Sloveniji po schengenskih standardih.

Predstavnika nemške Zvezne mejne zaščite JUG sta si med obiskom med drugim ogledala vajo pripadnikov Specialne enote Policije na območju Policijske uprave Slovenj Gradec in vajo Gorske reševalne službe v gorah na območju kranjske policijske uprave. V obeh vajah je bilo prikazano sodelovanje policijskega helikopterja s pripadniki specialne enote in gorske reševalne službe. Največ pozornosti pa sta gosta iz Nemčije posvetila izvajanju operativnega nadzora državne meje. Pri tem sta se še posebej zanimala za postopke operativnega sodelovanja med policijskimi enotami v zraku, morju in na tleh. Te aktivnosti sta si ogledala na območju Policijske uprave Koper.


1

Vaja članov Gorske reševalne službe in helikopterja Letalske policijske enote v Mojstrani 


2

Sodelovanje med policisti Letalske policijske enote in gorskimi reševalci temelji na zaupanju.


Prejšnji teden pa sta si nemško letalsko policijsko enoto JUG v okviru twinning projekta ogledala poveljnik Letalske policijske enote Vojko Robnik in pilot Marjan Klanjšček. Slovenski policisti so si v nemškem mestu Oberschleissheim - tam ima svoj sedež letalska policijska enota BGS - s helikopterjem nemške Zvezne mejne zaščite iz zraka ogledali nemško-češko mejo, se seznanili s praktičnim delom s termovizijo in napravami za nočno letenje. Našim policistom so predstavili tudi njihovo delo pri zagotavljanju nujne medicinske pomoči in reševanje v gorah itd. Projekt twinning pomeni partnersko sodelovanje, in sicer med članico ali članicami Evropske unije in državo kandidatko za vstop v EU. Naši partnerici sta Nemčija in Avstrija, ki sta to postali na podlagi razpisa Evropske komisije. Nemško notranje ministrstvo (predsedstvo zvezne mejne zaščite JUG) ima vlogo vodilnega partnerja, avstrijsko notranje ministrstvo pa je prevzelo vlogo tako imenovanega junior partnerja.


3

Načelnik letalske podkomisije pri Gorski reševalni službi Janez Brojan je nemškima predstavnikoma razlagal o sodelovanju med GRS in LPE.


4

Delovni pogovor med opazovalcem državne meje s helikopterjem z nemškimi policisti pred izvedbo nadzora državne meje na Primorskem.


"Policisti slovenske Letalske policijske enote in drugih policijskih enot ter pripadniki Gorske reševalne enot, ki sva jih opazila med obiskom, delajo po visokih standardih. Še posebej sva bila pozorna na dobro sodelovanje med opravljanjem delovnih nalog med policisti Letalske policijske enote in enotami na tleh. S slovenskimi policisti si med obiskom nismo samo izmenjali izkušnje na našem področju dela ampak smo se drug od drugega naučili tudi marsikaj novega," sta po zaključku obiska povedala Walter Rainer in Peter Lang iz nemške letalske policijske enote JUG.


5

Nemška policista sta se seznanila tudi z načini in metodami varovanja meje na morju.

 

Besedilo: Dean Božnik

Fotografije: Miran Koren