V mestu Akita na Japonskem so med 16. 08. 2001 in 26. 08. 2001 potekale 6. Svetovne igre (World games). Organizator iger "AKITA 2001" je bila Mednarodna zveza Svetovnih iger (IWGA), ki združuje 31 mednarodnih panožnih športnih zvez, ki sicer niso vključene v program letnih olimpijskih iger, vendar pa jih Mednarodni olimpijski komite priznava.

Letošnjih svetovnih iger, katerih so se lahko udeležili športniki, ki so v posameznih športnih panogah na svetovnih in evropskih prvenstvih dosegli odlične rezultate, se je udeležilo 3.000 tekmovalcev in spremljevalcev iz 92 držav, ki so se preizkusili v 30 športnih zvrsteh (25 v tekmovalni in 5 v predstavitveni konkurenci).

Med udeleženci je bila tudi Slovenija, ki so jo uspešno zastopali predstavniki padalcev, lokostrelcev, balinarjev, plesalcev in predstavniki borilne veščine ju-jitsu. Med dobitniki odličij, 2. mesto v lokostrelstvu in dveh 3. mest v balinanju, je bila tudi ekipa predstavnikov slovenske policije in Slovenske vojske v ju-jitsu, ki je med 14 nastopajočimi državami in 72 tekmovalci osvojila 3. mesto.


20010831-ekipa

Na sliki: Stane Preskar, Peter Bevc, Marko Gaber, Martin Jazbec in mag. Srečko Krope.


Ekipo ju-jitsu so poleg tekmovalca v športnih borbah v kategoriji do 85 kg Petra Bevca, zaposlenega v Slovenski vojski, in njegovega trenerja Marka Gabra iz Policijske uprave Celje sestavljali tudi sodniki, Martin Jazbec iz Specialne enote Generalne policijske uprave v vlogi mednarodnega inštruktorja IRG JJIF ter svetovna sodnika mag. Srečko Krope, direktor Policijske uprave Slovenj Gradec, in Stane Preskar iz Policijske uprave Krško.

 

Besedilo: Tadeja Kuhar

Fotografija: Ju-jitsu Zveza Slovenije