Sorodne objave

 

Pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi za mejno področje Marko Gašperlin je na današnji novinarski konferenci na Postaji mejne policije Gruškovje predstavil drugo od petih faz skupne operacije Neptun 2009, ki od 13. maja naprej poteka na nekaterih mejnih prehodih na slovensko-hrvaški meji. Organizira jo agencija Frontex v sodelovanju s Slovenijo, Madžarsko in Romunijo.

Ta teden je zato slovensko policijo obiskal tudi Klaus Rösler, direktor za operativno dejavnost pri agenciji Frontex (tj. Agenciji za vodenje operativnega sodelovanja na zunanjih mejah držav članic Evropske unije), saj ta koordinira celotno operacijo med državami članicami Evropske unije. Ob tej priložnosti je predstavil delovanje agencije in poudaril, da je njena vloga usklajevati operativno sodelovanje držav članic EU pri okrepitvi nadzora na zunanjih meja EU. Poleg tega agencija za države članice organizira še usposabljanja in spodbuja razvoj kontaktnih uradov. Eden takšnih uradov je tudi na Mejnem prehodu za mednarodni promet Gruškovje.

Tudi po besedah Marka Gašperlina je Frontexova naloga, da skrbi za učinkovit nadzor zunanjih meja EU. Na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje so tako skozi celo leto prisotni tuji policisti in rezultati dobrega sodelovanja s hrvaškimi varnostnimi organi so že vidni. Na meji med Slovenijo in Hrvaško se je v zadnjih letih denimo zmanjšalo število ukradenih vozil in ponarejenih dokumentov, je pojasnil. Kot je dodal načelnik oddelka za sosednje države v Upravi za mejo pri Ravnateljstvu policije na hrvaškem notranjem ministrstvu Gilio Toić Sintić, so v zadnjih 12 mesecih na meji med Hrvaško in Slovenijo ilegalne migracije upadle za kar 40 odstotkov.

IMG 1947

Na novinarski konferenci so sodelovali (na fotografiji od leve proti desni):
direktor za operativno dejavnost v Agenciji Frontex Klaus Rösler,
pomočnik direktorja Upraveuniformirane policije na Generalni policijski upravi za mejno področje Marko Gašperlin,
načelnik oddelka za sosednje države v Upravi za mejo pri Ravnateljstvu policije na hrvaškem notranjem ministrstvu Gilio Toić Sintić
in predstavnik policije za odnose z javnostmi Leon Keder.

Zvočni posnetek izjave Marka Gašperlina (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Klausa Röslerja (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Gilia Toića Sintića (v hrvaščini) (mp3)   

V okviru skupne operacije Neptun 2009 je na mejne prehode Petišovci, Gruškovje, Dobovec in Obrežje do 27. maja letos razporejenih 13 policistov iz držav EU, in sicer iz Avstrije, Belgije, Nemčije, Estonije, Španije, Madžarske, Italije, Romunije in Združenega Kraljevstva Velike Britanije in Severne Irske. Na podlagi delovnega dogovora med agencijo Frontex in Republiko Hrvaško na mejnih prehodih v skupni operaciji sodelujejo tudi štirje hrvaški policisti.

Namen operacije Neptun 2009 je krepitev nadzora nad zunanjimi mejami EU, in sicer policisti preverjajo nezakonito delo in nedovoljeno podaljšano bivanje v državah EU, ponarejene dokumente in ukradena vozila. Poleg tega z okrepljeno mejno kontrolo odkrivajo skrite osebe v vozilih, predvsem tovornih, in tako preprečujejo nezakonite migracije na zeleni meji med Hrvaško in Slovenijo.

IMG 1937

Na novinarski konferenci so še povedali, da je bila Hrvaška prva država, s katero je Frontex lani podpisal sporazum o operativnem sodelovanju (gre predvsem za izmenjavo informacij in usposabljanje policistov), s Črno goro bo podpisan čez dva tedna, z Makedonijo pa je že podpisan. Sicer pa si Frontex prizadeva sodelovati z državami, ki mejijo z državami članicami EU, in z državami, iz katerih prihajajo migranti.

Agencija Frontex upravlja s seznamom okoli 600 policistov iz posameznih držav članic, ki so visoko usposobljeni za različne oblike nadzora državne meje in so bili v svojih državah imenovani na ta seznam. Ti policisti so v uniformah svojih nacionalnih policij, zaradi prepoznavnosti pa na rokavu nosijo trak z napisom in znakom agencije Frontex. Oboroženi so z orožjem, ki ga lahko v državi gostiteljici uporabljajo tudi domači policisti. Orožje in silo lahko uporabijo samo ob soglasju in ob prisotnosti domačih policistov, brez soglasja pa le v primeru skrajne sile.

Več informacij o agenciji Frontex je objavljenih tudi v članku v reviji Varnost (december 2008, strani 40 - 43)