Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci so predstavniki Generalne policijske uprave ter policijskih uprav Ljubljana in Celje javnosti predstavili rezultate več uspešno zaključenih kriminalističnih preiskav, s katerimi so razkrili delovanje več kriminalnih združb in prijeli več osumljencev, ki tihotapili prepovedane droge. Gre za člane zelo dobro organiziranih kriminalnih združb, ki se med seboj povezujejo ne samo v Sloveniji, ampak tudi v mednarodnem merilu.

Policisti so odkrili skupaj 26 kaznivih dejanj s področja zlorab prepovedanih drog ter zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj ovadili 21 osumljencev. Na podlagi sodnih odredb so opravili 40 različnih preiskav ter v Sloveniji skupaj zasegli 5.659 g heroina, 1.130,65 g kokaina in 5.800 g marihuane, kar je na črnem trgu vredno več kot 300.000 evrov po cenah na drobno. Zaradi podanih pripornih razlogov je preiskovalni sodnik zoper 13 osumljencev izdal sklep o priporu.

Z danes predstavljenimi kot tudi nedavnimi uspehi na tem področju je slovenska policija dosegla pomembne rezultate v boju zoper mednarodni organizirani kriminal, ki so bili zelo odmevni ne samo doma, ampak tudi v tujini, s čimer je pomembno prispevala k skupni varnosti v tem prostoru.

IMG 5144

Na novinarski konferenci so sodelovali (na fotografiji z leve):
vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Ljubljana mag. Branko Japelj,
vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Celje Jože Senica,
in vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v UKP GPU Slavko Koroš


Kriminalistična preiskava PU Ljubljana

Ljubljanski kriminalisti so 12. maja med obsežno policijsko akcijo odvzeli prostost:

  • 31-letnemu državljanu Makedonije s prebivališčem na območju Ljubljane,
  • 24-letnemu državljanu Slovenije s prebivališčem na območju Ljubljane,
  • 23-letnemu državljanu Makedonije s prebivališčem na območju Ljubljane in
  • 23-letnemu državljanu Slovenije s prebivališčem na območju Ljubljane

ter podali kazensko ovadbo zoper te osebe in še zoper:

  • 23-letnega državljana Makedonije s prebivališčem na območju Ljubljane,
  • 34-letnega državljana Makedonije s prebivališčem na območju Ljubljane,
  • 22-letno državljanko Srbije s prebivališčem na območju Ljubljane,
  • 24-letno državljanko Slovenije s prebivališčem na območju Ljubljane in
  • 22-letnega državljana Makedonije s prebivališčem v Radovljici.


Kriminalisti PU Ljubljana jih namreč utemeljeno sumijo storitve najmanj 12 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (člen 186/I in III KZ-1).

IMG 5160

Zvočni posnetek izjave vodje SKP PU Ljubljana mag. Branka Japlja (mp3) 


Poleg tega so kriminalisti opravili več hišnih preiskav pri osebah, ki so 19. decembra lani vlomile v bencinski servis na Zaloški cesti v Ljubljani, od koder so odtujile 3.418 vinjet, več telefonskih kartic, cigaret in gotovine v skupni vrednosti 150.286,98 evra. Organizirana kriminalna združba je pridobljen denar uporabila za financiranje "poslov" za prevoze prepovedanih drog iz Makedonije v Slovenijo ter nato v Avstrijo in Švico. Policisti so ugotovili, da so osumljenci sodelovali z 22-letno državljanko Srbije s prebivališčem na območju Ljubljane, ki je bila v času vloma zaposlena na tej bencinski črpalki in ki je vlom tudi neposredno omogočila, saj ni vklopila alarmne naprave. Osumljencem je tudi povedala, kje točno so vrednejši predmeti. Pri tem jim je del "plena" že sama odnesla iz bencinskega servisa in ga predala 31-letnemu državljanu Makedonije.

Delovanje osumljencev so kriminalisti spremljali že od lanskega novembra, pri tem pa sodelovali tudi z avstrijskimi varnostnimi organi. Ti so prijeli dva državljana Slovenije, ki sta v Avstrijo po naročilu 31-letnega državljana Makedonije s prebivališčem na območju Ljubljane pripeljala 0,5 kg heroina. V skupni preiskavi so avstrijski in slovenski varnostni organi ugotovili, da je mednarodno organizirana kriminalna združba organizirala več prevozov heroina iz Slovenije v Avstrijo. Prevoze je na območju Avstrije organiziral makedonski državljan, ki so ga avstrijski varnostni organi prijeli in ovadili za več kaznivih dejanj, povezanih s prometom prepovedanih drog, pri čemer je v sodelovanju z 31-letnim makedonskim državljanom v obdobju od novembra lani do marca letos opravil prevoz najmanj 2,5 kg heroina.

Med izvajanjem prikritih policijskih ukrepov so švicarski varnostni organi na podlagi podatkov ljubljanskih kriminalistov prijeli 34-letnega državljana Makedonije s prebivališčem na območju Ljubljane, ki je bil pomemben član mednarodno organizirane kriminalne združbe in ki je opravil prevoz enega kg heroina iz Slovenije v Švico. 34-letnik je trenutno v priporu v Švici, v Sloveniji pa je bil ovaden še za dve kaznivi dejanji, ki jih je storil skupaj z drugimi člani kriminalne združbe.

V okviru preiskave mednarodno organizirane kriminalne združbe so kriminalisti zasegli skoraj kilogram kokaina in približno 2,5 kg heroina v skupni vrednosti okoli 40.000 evrov. Ugotovili so tudi, da so osumljenci heroin ponujali po ceni 14.000 evrov za kilogram in kokain po ceni 27.000 evrov za kilogram, poleg tega pa so prepovedano drogo preprodajali tudi na drobno v centru Ljubljane, kjer so jo policisti večkrat zasegli.

Mednarodna organizirana kriminalna združba je pod vodstvom 31-letnega državljana Makedonije pri izvrševanju kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog dobro sodelovala z organizirano hudodelsko združbo, člane katere so - prav tako 12. maja - v skupni akciji na območju PU Ljubljana prijeli celjski kriminalisti.

V skupni policijski akciji je na območju Ljubljane sodelovalo več kot 50 policistov in kriminalistov, policisti Specialne enote in več policistov s psi za iskanje prepovedanih drog. Kriminalisti in policisti so opravili 11 hišnih preiskav pri osmih osumljencih. Štirim osebam so odvzeli prostost. 14. maja so ljubljanski kriminalisti skupaj s kazensko ovadbo k preiskovalnemu sodniku ljubljanskega okrožnega sodišča privedli tri osumljence, ki je zoper njih odredil pripor.

Kriminalistična preiskava PU Celje

Celjski kriminalisti so 12. maja 2009 v sodelovanju s kriminalisti in policisti PU Ljubljana in Murska Sobota zaključili obsežno kriminalistično preiskavo kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z mamili (člen 186/ I - III KZ-1). Za štirinajst kaznivih dejanj so kazensko ovadili dvanajst oseb, starih od 22 do 42 let, od tega sedem slovenskih državljanov, državljane iz Kosova, Bosne in Hercegovine, Alžirije, Ukrajine ter eno osebo brez državljanstva.

IMG 5141

Zvočni posnetek izjave vodje Sektorja kriminalistične policije na PU Celje Jožeta Senice (mp3) 


Ob zaključku preiskave, v kateri so sodelovali tudi pripadniki posebnih policijskih enot in Specialne enote, so po odredbi preiskovalnega sodnika opravili devet hišnih preiskav, deset osebnih preiskav in deset preiskav vozil. Šest hišnih preiskav so opravili na območju PU Ljubljana, dve na območju PU Celje in eno hišno preiskavo na območju PU Murska Sobota.

Zoper deset osumljencev je bilo odrejeno pridržanje po Zakonu o kazenskem postopku. Vseh deset so policisti s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju, ki je zanje odredil pripor. Dva osumljenca kriminalisti in policisti še iščejo. Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Celju.

Celjski kriminalisti so z obsežno preiskavo kaznivih dejanj začeli septembra lani. Pri tem so uporabili klasične metode policijskega dela ter prikrite preiskovalne ukrepe, s katerimi so pridobili dokaze o izvrševanju organiziranih oblik kaznivih dejanj. Kot so ugotovili, je osumljenec z območja Celja še v času prostih izhodov iz zapora, kjer je bil zaradi preprodaje drog, nadaljeval s kaznivimi dejanji. Po prestajanju zaporne kazni pa je ilegalno dejavnost še okrepil ter se v ta namen povezal s storilci z območja PU Ljubljana in Murska Sobota.

Osumljenci so večje količine heroina tihotapili v Slovenijo s Kosova po t. i. balkanski poti in nato z njim oskrbovali preprodajalce s celotnega območja Slovenije. Kriminalna združba je poleg tega preprodajala kokain in konopljo, ki je bila v večjih količinah vzgojena med polji koruze na območju Murske Sobote. Člani obeh kriminalnih združb so bili izredno dobro organizirani, previdni, pri izvrševanju kaznivih dejanj so imeli razdeljene vloge, zaradi česar je bilo dokazovanje kaznivih dejanj oteženo in je trajalo dlje časa.

V celotni preiskavi so zasegli 3.139 g heroina, 150 g kokaina in 5.800 g konoplja. Vrednost enega grama prepovedane droge heroin po ceni na drobno je približno 40 evrov, grama kokaina približno 60 evrov in grama konoplje približno 5 evrov.

Policisti so 12. maja 2009 na območju PU Ljubljana prijeli štiri osebe, medtem ko so izvrševale kaznivo dejanje. Pri poskusu prijetja osumljenca, medtem ko je izvrševal kaznivo dejanje na območju PU Murska Sobota, pa je osumljenec prebil blokado policijskih vozil ter poškodoval tri službena vozila. Nato je z vozišča zapeljal na brezpotje, se po divji vožnji zaletel v drevesa in peš pobegnil. Zoper njega bodo kriminalisti PU Murska Sobota podali še kazensko ovadbo za preprečitev uradnega dejanja uradni osebi. Ovadene osebe so policisti zaradi istovrstnih kaznivih dejanj sicer obravnavali že v preteklosti in zoper njih uvedli tudi kazenske postopke.

Statistični podatki s področja prepovedanih drog

V Sloveniji smo v prvih štirih mesecih obravnavali 1.097 kaznivih dejanj s področja zlorab prepovedanih drog, lani v enakem obdobju pa 741, kar pomeni 48-odstotno povečanje, ki je rezultat načrtnega, proaktivnega in mednarodno usklajenega delovanja slovenske policije. Še vedno je tradicionalno največ kaznivih dejanj storjenih v povezavi z marihuano in heroinom, čedalje pomembnejšo vlogo pa pridobivajo kokain in sintetične droge.

Problematika s področja prepovedanih drog

Na področju tihotapljenja drog je vedno bolj aktualna osrednja balkanska pot, ki vodi čez Slovenijo in po kateri mednarodne kriminalne združbe tihotapijo najrazličnejšo blago (drogo, orožje, eksploziv, ljudi, visoko obdavčljivo blago ...). Pri tihotapljenju uporabljajo najrazličnejše metode, kot so tihotapljenje čez "zeleno mejo", uporaba prirejenih oz. ponarejenih listin, skrivanje predmetov v prirejene bunkerje in votle dele vozil.

IMG 5152

Zvočni posnetek izjave vodje Sektorja kriminalistične policije na PU Celje Jožeta Senice (mp3) 


Največ heroina v Evropo prihaja iz Afganistana, kjer skupine organiziranega kriminala obvladujejo njegovo proizvodnjo, ki se večinoma odvija v območjih z omejenim vladnim nadzorom. Pomembno vlogo v trgovini s heroinom na poti do Evropske unije imajo turške in albanske organizirane kriminalne združbe, ki delujejo na območju med državami pridelovalkami opija in državami porabnicami v Evropi ter imajo v teh državah vzpostavljene pomembne stike. Heroin se večinoma še vedno transportira po različnih vejah balkanskih poti, precej tudi preko severne črnomorske poti, ki postaja prav tako čedalje pomembnejša.

Največja proizvajalka kokaina na svetu je Kolumbija, večji pa sta še Peru in Bolivija. Kokain, proizveden v tej regiji, je namenjen večinoma v ZDA in Zahodno Evropo, ki sta tudi največji trg za kokain. Približno polovico zasegov kokaina v Evropi opravi policija v Španiji, sledita ji Nizozemska in Portugalska. Vse te države so pomembna vstopna točko kokaina v EU. Tihotapske poti kokaina v Evropo pa potekajo tudi preko afriških držav ter nato v Zahodno Evropo ali pa po Mediteranskem morju v Jadransko morje (Italijo, Hrvaško, Slovenijo).