Sorodne objave

 

V začetku maja je po Sloveniji potekala ekstremna kolesarska dirka okoli Slovenije (DOS 2009). Dirke se je udeležil tudi Marko Fon, policist Policijske postaje Koper, in jo zelo uspešno zaključil. Za njegov izjemni uspeh mu je čestital tudi Janko Goršek, v. d. generalnega direktorja policije, ki ga je danes, 19. maja 2009, sprejel na Generalni policijski upravi.

img 5214

Sprejema so se udeležili: Janko Goršek, v. d. generalnega direktorja policije, in Marko Fon, policist in ekstremni kolesar (na sredini), ter Danijel Žibret, direktor Uprave uniformirane policije, Božidar Štemberger, direktor PU Koper, Igor Majcen, komandir PP Koper, Jože Konec, vodja Centra za tujce, Vlado Pifar, pomočnik komandirja PP Koper, Andrej Berginc, policist iz Centra za tujce in direktor DOS Extreme, ter policista iz PP Koper Danijel Karba in David Berginc.

img 5218

Janko Goršek, v. d. generalnega direktorja policije, je čestital Marko Fonu za izjemni dosežek in pohvalil delo spremljevalne ekipe. Obljubil je, da imajo policisti njegovo podporo in da bo prihodnje leto prišel zanje tudi navijat.


Marko Fon je že lani sodeloval na DOS-u, vendar je moral zaradi poškodbe po 1060 kilometrih na žalost odstopiti. Zaradi odlične pripravljenosti in vztrajnosti pa je letos med 36 tekmovalci DOS Extrema, ki so uspeli pripeljati v cilj, zasedel zelo uspešno 12. mesto. Za 1189 km dolgo progo je potreboval 51 ur in 10 minut in se je po času kvalificiral celo na dirko po Ameriki RAAM (Race Across America).

img 5203

Marko Fon je bil izredno zadovoljen s svojim uspehom in vesel sprejema pri v. d. generalnega direktorja policije.


Tretje Dirke okoli Slovenije se je udeležil tudi policist Fredi Virag, iz PP Cerknica (na dirki je sicer sodeloval že drugič). Zaradi poškodbe hrbtenice je moral žal predčasno odstopiti. Fredi Virag je bil sicer prvi Slovenec, ki je leta 2003 uspešno prekolesaril najtežjo preizkušnjo ekstremnega športa RAAM. Na življenjsko preizkušnjo sta takrat z njim odšla kolega Mirko Zver iz Operativno komunikacijskega centra PU Postojna in Andrej Berginc iz Centra za tujce. Slednji je tudi idejni vodja projekta DOS.

Lani je v dirki sodeloval tudi policist Luka Černuta iz Centra za tujce in jo uspešno končal po 63 urah na kolesu. Letos je sodeloval kot vodja ekipe Fredija Viraga.

Leta 2007 je bila organizirana prva Dirka okoli Slovenije. Svetovna kolesarska krovna organizacija UMCA (Ultra Marathon Cyclist Organization) je DOS Extreme podelila naslov najbolje organizirane dirke v Evropi za leto 2007. Prejeli so tudi najbolje ocenjen koeficient težavnosti v Evropi (4). Leta 2008 je bil projekt vpisani v koledar svetovnih dirk z naj-koeficientom v Evropi.

Število udeležencev dirke je vsako leto raslo:

  • DOS Extreme 2007: 19 udeležencev iz 7 držav sveta
  • DOS Extreme 2008: 49 udeležencev iz 10 držav sveta
  • DOS Extreme 2009: 56 udeležencev iz 10 držav sveta


Kaj je DOS Extreme

Je ekstremna kolesarska dirka po Sloveniji. Dolga je 1.200 km in ima 14.000 m višinske razlike. Start in cilj sta v Postojni. Dirka ima 12 časovnih kontrol, razporejenih na približno 100 do 150 km po vsej Sloveniji.

Kolesarji kolesarijo skoraj brez počitka. Zmagovalec je za to traso letos potreboval 40 ur, zadnji pa 65 ur.

Organizator želi skozi šport povezati vse kraje okrog Slovenije in narediti Slovenijo še bolj prepoznavno v svetu. Iz celega sveta, predvsem pa iz evropskih kolesarskih krogov, prihajajo številne čestitke in besede podpore za odlično organizacijo. Organizacijski odbor DOS-a že načrtuje organizacijo DOS Extreme 2010. 

img 5192