Sorodne objave

 

Zaposleni v Uradu za varnost in zaščito Boštjan Perklič, Franci Zupančič in Darko Javornik, ki so se osnovnega treninga udeležili pred štirimi leti, so se v dneh od 6. do 9. oktobra 2008 udeležili še naprednega treninga voznikov varnostnih vozil, ki ga vsako jesen organizirajo in izvedejo pooblaščeni inštruktorji avtomobilskega koncerna BMW.

Poleg njih so se treninga udeležili še predstavniki vojaške policije Slovenske vojske in tujih držav: Nigerije, Velike Britanije, Palestine in Nemčije.

Trening je potekal na zapuščenem vojaškem letališču v Gross Doelnu pri Berlinu v Nemčiji, in sicer je obsegal tako predavanja (en dan) kot praktično vožnjo in različne vaje na poligonu (dva dneva). Začetna stopnja treninga se imenuje osnovni, druga napredni, tretja pa intenzivni trening. Za prehod na višjo stopnjo se mora voznik udeležiti treninga na nižji stopnji.

Udeležijo se ga lahko pripadniki državnih varnostnih služb in vsi, ki pri svojem delu, tj.  varovanju varovanih oseb, vozijo varnostna vozila znamke BMW. Na ta način se seznanijo predvsem s posebnostmi varnostnih vozil serije 5, 7 in X5, njihovimi voznimi lastnostmi, serijskimi in dodatnimi varnostnimi sistemi in drugim. Udeleženci se na treningu seznanijo tudi z vozili drugih serij in njihovimi voznimi lastnostmi, tudi na brezpotju.

VoznikiVarnostnihVozil01Vaja: vožnja v "U" zavoju in izstop iz zavoja z najvišjo možno hitrostjo brez pod/prekrmiljenja vozila

VoznikiVarnostnihVozil02Premor med vajo

VoznikiVarnostnihVozil03"Gasilska" z inštruktorji ob zaključku

Rdeča nit naprednega treninga pa je predvsem popolno obvladovanje vozila pri visokih hitrostih in pri različnih manevrih (izogibanje oviri, zaviranje ...). Udeleženci so torej na poligonu izvajali različne zelo zahtevne vaje s področja tehnike in taktične vožnje.

VoznikiVarnostnihVozil04

Hitrosti na vajah so bile 100 km/h ali več, nekatere taktične vaje pa so vključevale tudi neposredne stike med vozili in vožnjo ter reakcije voznika v stresnih okoliščinah, kot so zaletavanje, zbijanje s ceste, vrivanje v kolono, vožnja ponoči brez prižganih luči, timsko delo voznikov glavnega in spremljevalnega vozila med vožnjo oz. prevozom varovane osebe ipd.

VoznikiVarnostnihVozil05

Udeleženci so pridobili veliko novega znanja, ki ga bodo lahko s pridom uporabljali pri svojem delu in ga posredovali tudi drugim zaposlenim, sami pa so s tem izpolnili pogoj za udeležbo na treningu tretje stopnje, ki bo naslednje leto, prav tako v Gross Doelnu.

Besedilo: Boštjan Perklič, UVZ
Foto: Darko Javornik, UVZ