Sorodne objave

 

Predstavnika Generalne policijske uprave in Policijske uprave Krško sta danes, 8. junija 2009, na novinarski konferenci v Krškem predstavila rezultate preiskovanja kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, ki se je v teh dneh zaključilo z razkritjem dveh organiziranih kriminalnih združb in prijetjem 32 osumljencev.

Koros Bozicnik Perc

Na fotografiji z leve: vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Slavko Koroš,vodja Sektorja kriminalistične policije France Božičnik in tiskovni predstavnik PU Krško Robert Perc


Vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Krško France Božičnik je opisal potek dveh kriminalističnih akcij. V prvi so policisti zaradi 27 kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ovadili šest osumljencev, v drugi pa so zaradi 23 tovrstnih kaznivih dejanj kazenske ovadbe podali zoper 26 osumljencev, doma z različnih koncev Slovenije.


Štirje osumljenci ostali v priporu po policijski akciji 2. junija

Policisti so 2. junija s prijetjem šestih oseb zaključili nekajmesečno preiskovanje kriminalne združbe, osumljene izvrševanja kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (I. odstavek 186. člena Kazenskega zakonika RS).

V obdobju od 18. marca do 2. junija 2009 so kriminalisti odkrili 27 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in več deset primerov prodaje teh prepovedanih snovi. Osumljenci so se ukvarjali s prodajo in preprodajo heroina, v enem primeru pa so prodali tudi farmacevski izdelek Substitol, ki šteje za prepovedano drogo. Delovali so na območju Ljubljane in Posavja. V Ljubljani so kupovali prepovedano drogo in jo nato preprodajali na območju Posavja ali pa jo kupovali za lastne potrebe.

Ob prijetju 2. junija so kriminalisti in policisti pri osumljencih opravili hišne preiskave, pri katerih so našli manjše količine heroina in konoplje, tehtnice, mobilne telefone in SIM kartice. Ovadili so 6 osumljencev (tri Posavce in tri Ljubljančane), stare od 21 do 46 let (dve ženski in štiri moške) in jih pet privedli na zaslišanje na Okrožno sodišče Krško, kjer so po zaslišanju zoper štiri od njih odredili pripor.

Večino osumljencev je policija v preteklosti že obravnavala za različna premoženjska kazniva dejanja (rop, tatvine, prikrivanje ali ponarejanje listin), nekateri so bili že pravnomočno obsojeni za kazniva dejanja, povezana z prepovedanimi drogami. Poleg tega so bili že obravnavani zaradi sumov kaznivih dejanj z elementi nasilja (ogrožanje varnosti, huda telesna poškodba, nasilništvo).

Pri aktivnostih, ki so jih koordinirali krški kriminalisti, so poleg policistov PU Krško sodelovali tudi policisti in kriminalisti Policijske uprave Ljubljana in Generalne policijske uprave.


Po policijski akciji 4. junija v pripor še pet osumljencev

Kriminalisti in policisti so v večernih urah 4. junija 2009 s policijsko akcijo zaključili šestmesečno preiskovanje kriminalne združbe, osumljene izvrševanja kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (I. odstavek 186. člena KZ-1).

Po podatkih policije sta dva osumljenca z območja Ljubljane organizirala mrežo prekupčevalcev, ki so od njiju kupovali heroin in ga nato v manjših količinah preprodajali naprej na območju Posavja, Dolenjske, Gorenjske in Koroške. Kriminalisti so ugotovili 23 sumov kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogam in več kot 140 primerov prodaje teh prepovedanih snovi. Osumljenci naj bi prodajali heroin v količinah od 5 do 100 gramov. Cena za gram je bila v Ljubljani med 16 in 18 evrov, v ulični prodaji pa se je heroin prodajal po ceni od 20 do 22 EUR.  

Kriminalisti in policisti so do 4. in 5. junija pri osumljencih opravili 15 hišnih preiskav. Našli so manjše količine heroina, konoplje, pribora za uživanje, tehtnice, večje število mobilnih telefonov in SIM kartice. Ovadili so 26 osumljencev (trije so doma v Posavju, šest na Dolenjskem in v Beli krajini, deset v Ljubljani in na Gorenjskem, sedem na Koroškem) v starosti od 19 do 42 let (štiri ženske in 22 moških). 11 so jih pridržali, 8 pa privedli na zaslišanje na Okrožno sodišče Krško, kjer je bil po zaslišanju zoper 5 osumljencev odrejen pripor.  

Večino osumljencev je policija v preteklosti že obravnavala za različna premoženjska kazniva dejanja (tatvine in velike tatvine). Nekateri so bili že pravnomočno obsojeni za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami, in obravnavani za kazniva dejanja z elementi nasilja (huda telesna poškodba, preprečitev uradnega dejanja uradni osebi), v preteklosti niso upoštevali odredb policistov, poskušali zbežati, se policistom upirali pri izvajanju zakonitih ukrepov ipd.

Poleg kriminalistov in policistov PU Krško so aktivnosti, ki jih je koordinirala PU Krško, sodelovale še policijske uprave Ljubljana, Novo mesto, Kranj ter Specialna enota in Generalna policijska uprava.


Boj proti organiziranemu kriminalu in zlorabam prepovedanih drog - problematika in statistični podatki

Po besedah vodje Sektorja za organizirano kriminaliteto v UKP GPU Slavka Koroša sta obe preiskavi, ki so ju vodili kolegi iz PU Krško, zgled usklajenega dela in dobrega sodelovanja tako med organi odkrivanja (policije) kot organi pregona (tožilstva): "Le takšen, skupen in usklajen pristop pri odkrivanju in pregonu najhujših oblik kriminala je seveda lahko porok za uspešno in učinkovito delo vseh tistih, ki naloge izvajamo v predkazenskem postopku."

Uspeh na področju boja zoper zlorabo prepovedanih drog in organiziran kriminal nasploh je sicer merljiv tudi s količinami zasežene prepovedane droge ter drugih predmetov in snovi, številom odkritih oz. zaznanih kaznivih dejanj, predvsem pa je merljiv glede na stopnjo organiziranosti kriminalne združbe oz. njenih članov ter na družbeno nevarnost, ki jo takšna združba predstavlja v konkretnem okolju, je dejal Koroš.

Opisani preiskavi sta po tako merljivih ciljih vsekakor zelo uspešni in učinkoviti, saj je njun rezultat razbitje dveh kriminalnih združb ter obravnavanje njunih članov. Kriminalisti so namreč zoper 32 osumljenih oseb podali 50 kazenskih ovadb, preiskovalni sodnik okrožnega sodišča pa je zoper 9 osumljenih izdal tudi sklep o priporu.

Na uspešno in učinkovito delo slovenske policije na področju odkrivanja in preiskovanja organizirane kriminalitete kažejo tudi podatki za prvih pet mesecev leta 2009, in sicer smo zoper osumljence podali kazenske ovadbe za storitev 1.373 kaznivih dejanj zaradi zlorab prepovedanih drog, v enakem obdobju lani pa 876, kar pomeni 56,7-odstotni porast.

Prav tako smo podali kazenske ovadbe za storitev 75 kaznivih dejanj zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivi ter 59 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja prehajanja meje ali ozemlja države.

Posebej pa je treba izpostaviti, da smo samo v zadnjih mesecih v okviru usklajenih operacij zoper mednarodne kriminalne združbe in njene člane dosegli izjemne uspehe, saj smo zoper njih zbrali obvestila in dokaze ter jih privedli k preiskovalnim sodnikom, ki so več kot 50 osumljencev priprli.

Poleg tega smo zasegli večje količine prepovedanih snovi in predmetov, odkrili okoli 800 kaznivih dejanj ter tako pomembno prispevali k boju zoper mednarodni organizirani kriminal. "Te uspehe so opazili tako doma kot v tujini, saj so nam različne domače in mednarodne organizacije in ustanove izrazile podporo. Vse to je za nas seveda vzpodbuda in zaveza, da tudi v prihodnje z dejanji pokažemo, da je kriminal popolnoma nesprejemljiv!" je še poudaril Slavko Koroš.