Sorodne objave

 

V spomin na "jeklenega" policista  Mitjo Brajnika, ki je pred dvanajstimi leti tragično preminil v nesreči pod Okrešljem, je športno društvo Bled 92 v sodelovanju s Policijsko upravo Kranj in Generalno policijsko upravo organiziralo že 16. tradicionalno športno tekmovanje Pohod razuma, volje in moči - Brajnikov memorial.

Tekmovanje je 12. in 13. junija 2009 potekalo na območju Bleda, Bohinja, Jelovice in dela Julijskih Alp. Sodelovali so tako policisti kot pripadniki Slovenske vojske in kranjski poklicni gasilci. Med 21 ekipami so bile tudi tri ekipe s predstavnicami "nežnejšega spola".

IMG 0638

Tekmovalce sta ob otvoritvi pozdravila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in v. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek, ki sta pohvalila voljo, trmo in jekleno disciplino vseh tekmovalcev te težke preizkušnje.


Tekmovalke in tekmovalci so letos zopet dokazali, da zmorejo preživeti v najtežjih razmerah in da so kos tudi najzahtevnejšim nalogam.

Ko so tekmovalci v petek, 12. junija, poskakali v mrzlo Blejsko jezero, je bilo konec ugibanja o temperaturi vode. A že s prvimi zamahi so se ogreli, in ko so po 800 metrih prilezli iz jezera, ni bilo časa za počitek, saj so jih že čakale nove discipline.

IMG 0863

Teku do strelišča in streljanju s pištolo je sledilo kolesarjenje na Goško raven in do Oblakove planine, nato so kolesa zamenjali za pohodne čevlje in grizli kolena na gorskem pohodu, potem pa vse do Rudnega polja zopet vrteli pedale.

IMG 4668

IMG 4690

Naslednji dan, 13. junija, so se spustili v dolino do Bohinjskega jezera, kjer so veslali, zatem pa zopet na kolo in na koncu še gorski pohod do Ribnega, kjer so zaključili dvodnevno tekmovanje.

IMG 0806

IMG 0831

Vsi udeleženci so bili kos najhujšim naporom, najboljši pa sta bili ženska ekipa Policijske akademije in ekipa Gorske šole Slovenske vojske. Vse ekipe so se borile v timskem duhu.

Organizatorju, športnemu društvu Bled 92, se ni treba bati za prihodnost tega tekmovanja, saj so se tekmovalci poslovili z obljubo, da se naslednje leto zopet vidijo. Prav tako ima organizator podporo ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal in ministrice za obrambo Ljubice Jelušič, v. d. generalnega direktorja policije Janka Gorška in direktorja kranjske policijske uprave Simona Veličkija.

Mitja Brajnik kot izreden športnik je bil pred 16 leti na Gorenjskem začetnik Pohoda razuma, volje in moči, zato so to tekmovanje, ko je leta 1997 skupaj s še štirimi gorskimi reševalci umrl v nesreči pod Tursko goro, njemu v spomin preimenovali v Brajnikov memorial.

Gre za izjemno naporno športno tekmovanje, ki je zamišljeno kot kombinacija športnega talenta, trme, obvladovanja specialnih veščin in znanja, potrebnega za preživetje v naravi ali za pomoč sočloveku, traso pa morajo tekmovalci premagati kot ekipa. Udeleženci tekmujejo v različnih disciplinah: plavanju, kolesarjenju, gorskem pohodu, streljanju, veslanju po jezeru.