Sorodne objave

 

Direktor Uprave uniformirane policije Danijel Žibret, vodja Sektorja mejne policije Melita Močnik in komandir Postaje mejne policije Obrežje Bojan Bogovič so danes, 20. aprila, na največjem slovenskem mejnem prehodu Obrežje predstavili delo mejne policije in opozorili na strpnost in previdnost med bližajočimi se prazniki.

IMG 0233

V prazničnem tednu namreč pričakujemo povečan promet na mejnih prehodih oz. daljše kolone in čakalne dobe za prestop državne meje, predvsem na meji s Hrvaško. Možni so tudi občasni zastoji na cestah, ki vodijo do mejnih prehodov.


Zvočni posnetek izjave predstavnika Sektorja mejne policije Darka Poštraka (mp3) 
o delu mejne policije med prazniki in nasveti potnikom


Kot je dejal komandir Postaje mejne policije Obrežje Bojan Bogovič, bodo med prazniki na mejnem prehodu Obrežje odprli vse razpoložljive steze, tj. 10 stez za osebne in 6 za tovorna vozila, da bi čim bolj zmanjšali čakalne dobe za prestop meje, v eni izmeni pa bo hkrati delalo 29 policistov. "Največjo gnečo pričakujemo ob začetku in koncu praznikov, torej 21., 22., 23. in 30. aprila ter 1. maja. Preko operativno-komunikacijskih centrov, obveščanja medijev in z objavami na naši spletni strani bomo javnost sproti obveščali o morebitnih zastojih in čakalnih

IMG 0234

Na mejnih prehodih možni občasni zastoji

Največ potnikov in vozil med prvomajskimi prazniki v obeh smereh pričakujemo na naslednjih mejnih prehodih za mednarodni promet: Gruškovje, Obrežje, Metlika, Petrina, Jelšane, Starod, Sočerga, Dragonja in mejnem prehodu - kontrolni točki Sečovlje. Potnikom zato svetujemo, da uporabljajo manj obremenjene mejne prehode.

V skladu z veljavno uredbo o določitvi mejnih prehodov lahko državljani Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in Švicarske konfederacije ter hrvaški državljani mejo prestopijo tudi na mejnih prehodih za meddržavni promet Podplanina, Slovenska vas, Rigonce, Orešje, Rogatec, Zgornji Leskovec, Ormož, Razkrižje in Gibina.

Opozarjamo še, da je prehajanje zunanje schengenske meje dovoljeno le na mejnih prehodih in v določenem delovnem času. Policisti pri vseh osebah, ki prehajajo zunanjo mejo, tako pri vstopu v državo kot izstopu iz nje, opravijo temeljno mejno kontrolo z namenom, da ugotovijo njihovo identiteto na podlagi predložitve potnih listin. Pri državljanih tretjih držav pa poleg temeljne mejne kontrole opravijo še temeljito mejno kontrolo, ki obsega strožje preverjanje pogojev za vstop in izstop ter obvezno žigosanje potnih listov.

Seznam mejnih prehodov v Sloveniji
(podatki o mejnih prehodih, njihovem obratovalnem času itd.)

IMG 0235

Kot je dejal direktor Uprave uniformirane policije Danijel Žibret, je policija dobro pripravljena na povečanje prometa med prihajajočimi prazniki: "Glede na dosedanje izkušnje in pripravljene ukrepe policije ne pričakujemo večjih težav. Ocenjujemo, da smo se pravočasno začeli pripravljati na zgostitve potnikov na mejnih prehodih in cestah in temu tudi prilagodili naše zmogljivosti. Vseeno voznike pozivamo, naj se v prazničnih dneh pravočasno odpravijo od doma, naj na internetnih straneh spremljajo informacije o morebitnih čakalnih vrstah, predvsem pa naj vozijo strpno in varno."

Ob tem je še pohvalil delo mejnih policistov, ki so bili v preteklem letu še posebej uspešni pri preprečevanju nedovoljenih prehodov državne meje, pa tudi pri odkrivanju ponarejenih dokumentov na mejnih prehodih.

IMG 0238

V letu 2010 je državno mejo prestopilo kar 48.348.718 potnikov. Obravnavali smo 785 ilegalnih prehodov, ugotovili 1914 nedovoljenih vstopov na notranjih mejah, obravnavali 10.585 kršitev Zakona o tujcih in 2.953 kršitev glede nedovoljenega prebivanja tujcev. Od tujih varnostnih organov smo sprejeli 101 tujca, sosednjim varnostnim organom izročili 605 tujcev in iz Republike Slovenije odstranili 1738 tujcev.


Več o delu mejne policije v preteklem letu  

 Poročilo o delu policije za leto 2010 


Delo mejne policije je podrobneje predstavila vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije Melita Močnik. Kot je dejala, smo v letu 2010 kljub povečanemu številu potnikov na mejnih prehodih z organizacijskimi in drugimi ukrepi uspeli zmanjšati povprečno čakalno dobo v času zgostitev prometa.

Mejni policisti so bili v letu 2010 prav tako izjemno uspešni pri odkrivanju ponarejenih dokumentov, saj so v primerjavi z letom 2009 odkrili za skoraj 35 % več ponarejenih ali spremenjenih listin. Poseben izziv pa je predstavljala širitev brezviznega režima na še tri države Zahodnega Balkana (Albanija, Bosna in Hercegovina in Srbija), saj je sprememba vplivala na večji pretok tujcev iz teh držav, zaradi česar je bila slovenska mejna policija bolj obremenjena.

Melita Močnik je še poudarila, da so se slovenski mejni policisti v preteklem letu uspešno vključevali tudi v vse oblike sodelovanja v okviru agencije Frontex. Kar 22 slovenskih policistov je bilo napotenih na neposredno operativno delo v tujino. Poleg tega je Slovenija gostila dve veliki skupni operaciji Neptune 2010 in Focal Points 2010, pri katerih je sodelovalo okoli 80 tujih policistov.

IMG_0241

Kljub padajočemu trendu nedovoljenih vstopov v našo državo pa je slovenska policija v zadnjem četrtletju lanskega leta opazila vpliv pritiska ilegalnih migracij na grško-turški kopenski meji in na meji s Hrvaško.