Sorodne objave

 

Slovenska policijska inštruktorja varne vožnje iz Policijske akademije Samo Rep in Tone Paderčič sta med 3. in 6. majem 2011 v Sremski Kamenici v Srbiji usposabljala srbske policiste motoriste za varno vožnjo z motornimi kolesi. Srečanje je koordiniral slovenski policijski ataše v Srbiji Bojan Lunežnik.


Video  


Namen usposabljanja je bil pripraviti srbske policiste motoriste, da bodo kot inštruktorji za varno vožnjo z motornimi kolesi prenesli pridobljeno znanje na svoje kolege in jih tako usposobili za čim bolj učinkovito pa tudi varno opravljanje policijskega dela na motorju. Usposabljanja se je iz beograjske in novosadske postaje prometne policije udeležilo 11 policistov motoristov, ki so se urili z motornimi kolesi znamke Aprillia, Suzuki in Moto Guzzi. Na veliko presenečenje slovenskih policistov pa so srbski kolegi trenirali tudi na motornih kolesih znamke BMW R 60/7 in R 75/7 (letnik 1975-1980), ki jih sicer uporabljajo samo še za usposabljanja.

P5040159

Inštruktorja sta srbske kolege urila po verificiranem programu slovenske policije za osnovno usposabljanje. Prvi dan sta jih seznanila s potekom usposabljanja in jim predstavila teoretična izhodišča za varno vožnjo z motornim kolesom. Nato so se ''tečajniki'' podali na poligon, kjer so se dva dni urili v posameznih elementih varne vožnje. Ko so osvojili vse potrebne prvine, pa so se skupaj s slovenskima inštruktorjema podali na relacijsko kondicijsko vožnjo.

P5030128

Tretji dan usposabljanja sta slovenska inštruktorja za srbske motoriste pripravila tudi preizkus znanja, ki so ga udeleženci pridobili tekom usposabljanja. Preizkus je bil podoben letnemu preizkusu policistov motoristov v spretnostni vožnji, ki ga vsako leto opravljajo slovenski policisti, vendar so bile pripravljene vaje nekoliko lažje.

P5040168

Preizkus znanja si je ogledal tudi vrh srbske policije iz Beograda, in sicer vodja sektorja prometne policije, vodja izobraževanja v srbski policiji, načelniki policijskih uprav in policijske akademije, ter sekretar srbskega sveta za preventivo in vzgojo.

P5040158

Tako udeleženci kot tudi vodstvo srbske policije in notranjega ministrstva so bili z usposabljanjem zelo zadovoljni in izjemno presenečeni nad znanjem in prikazanimi spretnostmi slovenskih inštruktorjev.

P5040154

Srbski policisti so bili navdušeni nad načinom dela slovenskih policijskih inštruktorjev in izjemno presenečeni nad njihovim bogatim znanjem. V Srbiji namreč do sedaj ni bilo takšnih usposabljanj v varni vožnji, do sedaj pa niso imeli niti gradiva niti programa za izvajanje tovrstnih treningov varne vožnje. Slovenska inštruktorja pa sta pritegnila pozornost tudi srbskih medijev.

Zadovoljni z veliko količino ponujenega znanja in veščin so izrazili željo, da bi takšno usposabljanje ponovili še letos. V treh dneh sicer intenzivnega usposabljanja je namreč težko osvojiti vse prvine pravilne in varne vožnje z motornimi kolesi, brez katerih pa je že tako zahtevno delo policista motorista lahko tudi izjemno nevarno.