Sorodne objave

 

Na Brdu pri Kranju se je danes, 19. maja 2011, dopoldne s pozdravnim nagovorom generalnega direktorja policije Janka Gorška začelo dvodnevno srečanje šefov policij Zahodnega Balkana. Zbrane je pozdravila tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

skupna prostor

Ministrica za notranje zadeve Republike Slovenije Katarina Kresal je ob tej priložnosti je poudarila, da je skupno delo in dobro osebno poznavanje bistvo dobrega sodelovanja na vsakem področju. Verjame, da bodo udeleženci srečanje v teh dneh izmenjali aktualne podatke in ideje ter skupaj našli boljše rešitve za naprej.


Zvočni posnetek nagovora Katarine Kresal (mp3) 

slovenija

Glede na to, da je organizator srečanja slovenska policija, je srečanje kot gostitelj vodil generalni direktor policije Janko Goršek. Uvodoma je kolege policij Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne Gore, Makedonije in predstavnika Centra za demokratični razvoj oboroženih sil Ženeva (DCAF) pozdravil, se jim zahvalil za odziv na povabilo na to konferenco in jim predstavil namen tega sestanka, tj. zbliževanje dela policijskih organizacij za čim bolj uspešno zatiranja kriminalitete in boljše policijsko sodelovanje.

Izpostavil je visoko raven sodelovanja in zaupanje med vodstvi policij v regiji, ki ju je treba ohraniti, saj je predpogoj za ustrezno operativno delo. Na slednjem pa se pričakuje izmenjava izkušenj in potreben ter primeren pretok informacij.


Zvočni posnetek nagovora Janka Gorska (mp3) 


Razprava je tekla tako o projektih, ki jih Slovenija izvaja v Zahodnem Balkanu kot o nadzornem mehanizmu vizumske liberalizacije in ustanavljanju skupnega policijskega centra ter točkah, ki izhajajo iz ministrske konference Brdo procesa in sestanka šefov kriminalističnih policije iz lanskega leta.

Slednje so iniciativa za tesnejše sodelovanje v okviru SECI centra (Center Pobude za sodelovanje v jugovzhodni Evropi) na področju preprečevanja nelegalne trgovine s kokainom, tesnejše sodelovanje v regiji na področju protiterorizma, projekt ustanavljanja skupnih preiskovalnih skupin za področje trgovine z ljudmi in projekt s področja računalniške kriminalitete.

skupinska zunaj

Drugi dan srečanje, tj. v petek, 20. maja 2011, je namenjen praktičnim prikazom specifičnih nalog slovenske policije. Udeleženci srečanja si bodo ob 10. uri ogledali prikaz vaje reševanja, ki ga bo na gradu Kamen v Dragi (Begunje na Gorenjskem) izvedla Gorske enote Posebne policijske enote in Letalske policijske enote.

 

Foto: Tamino Petelinšek (STA)