Sorodne objave

 

Pripadnikom Specialne enote Uprave za policijske specialnosti, Enote za specialno delovanje Slovenske vojske, Gasilske brigade Ljubljana in Reševalne postajo Ljubljana se je že lani porodila ideja, da bi združili svoje strokovno znanje in bogate operativne izkušnje izmenjali v enem dnevu. Tako so 18. maja 2011 skupaj organizirali prve taktično-reševalne igre, ki so si jih ogledali vodstveni delavci vseh štirih služb.

Igre so potekale cel dan v Ljubljani in njeni okolici. Njihov namen je bil izobraževalen, s poudarkom na medsebojnem sodelovanju v smislu izmenjave izkušenj, koordinacije dela na terenu in timskega dela; bile pa so igre tudi tekmovalne narave. K udeležbi so bili tako vključene vse interventne službe, ki se kot prve lahko ali se znajdejo na nekem kriznem dogodku.

Po prihodu vseh osmih ekip – vsaka služba je lahko prijavila dve ekipi s po štirimi tekmovalci – in še zadnjem kratkem pregledu načrta izvedbe, so se ob 9. uri začela tekmovanja na vseh štirih delovnih točkah. Te delovne prostore je že pred začetkom tekmovanja postavila in uredila vsaka od navedenih služb, praviloma s svojega področja dela.

Tako so reševalci iz Reševalne postaje Ljubljana organizirali svojo delovno točko v centru za zaščito in reševanje na Igu. Po scenariju je bilo potrebno v ruševinah najti, oživljati in pravilno oskrbeti ter transportirati ranjenca. Na tej točki so se izkazali predvsem tisti, ki obvladajo nove smernice ITLS (international trauma life support) ali oskrbe poškodovanca v predbolnišničnem okolju in temeljne postopke oživljanja.

gasilci v akciji

ozivljanje ponesrecenca

Na Igu je svojo delovno točko organizirala tudi Gasilska brigada Ljubljana. Glavni del njihove vaje je bila uporaba dihalnega aparata in gibanje skupine skozi labirint v veliki kletki, Po tem je tekmovalce čakal še fizični preizkus na kardio trenažerjih ter reševanje 80-kilogramske lutke iz stolpa. Točka je bila za piko na i začinjena še s hitrostnim sestavljanjem gasilskih cevi.

v kletki

pripadnik ESD

Pripadniki Enote za specialno delovanje Slovenske vojske so si kraj za izvedbo točke izbrali rove pri vasi Javor, nedaleč stran od Sostrega v Ljubljani. S pomočjo ene same nočne naprave in termovizije so morali celotno traso v rovih opraviti v popolni temi, vmes pa reševati kup zahtevnih in zanimivih nalog.

kolesarska dirka v tunelu

Policisti Specialne enote UPS pa so si za izvedbo delovne točke izbrali kar domač, preverjen teren v Šentvidu v Ljubljani, in sicer hangar z okolico. V preizkusu po njihovem scenariju je bilo potrebno pokazati zelo veliko uigranost, saj so bili tekmovalci skoraj ves čas tekmovanja povezani z dvometrsko vrvjo. Delovna točka je bila precej razvejana in je od skupine zahtevala tudi zelo širok nivo znanja in natančnosti.

pametno cez minsko polje

Prav vsaka delovna točka je dala tekmovanju poseben pečat. Vsaka je dala tekmovalcu nekaj novega, a hkrati zelo potrebnega in verjetnega v realnem življenju. Najbolje so se odrezale ekipe, ki so pri svojem pristopu upoštevale timsko delo, organiziranost in predhodna navodila. Seveda so bili atributi uspešnosti tudi fizična pripravljenost, strokovne izkušnje, natančnost, sposobnost pomnenja in koncentracije. Tako kot mnogokrat se je tudi tokrat izkazalo, da ni vse potrebno storiti samo najhitreje, ampak tudi pravilno. Zmagovalna formula: hiti počasi.

Ker pa je bil namen iger tudi izmenjava mnenj in navezovanje novih prijateljskih vezi, so se družili tudi po zaključku tekmovalnega dela dneva. Poveljnik Enote za specialno delovanje, poveljnik Gasilske brigade Ljubljana in vodja Reševalne postaje Ljubljana ter poveljnik Specialne enote UPS Marjan Anzeljc so vsem udeležencem tekmovanja podelili medalje. Slednji je zmagovalcem, pripadnikom Enote za specialno delovanje Slovenske vojske, predal tudi prehodni pokal. Ta je ekipi Specialne enote UPS ušel le za točko zaostanka. Tudi ostale ekipe niso veliko zamujale za zmagovalcem. Vsem udeležencem in tekmovalcem gre pohvala, saj so s svojo voljo in resnostjo pokazali visoko stopnjo motiviranosti k integraciji tako pomembnih služb, ki rešujejo življenja.

prehodni pokal unikat

vodstveni kader

Tretji z leve je Milan Pleško, pomočnik poveljnika Specialne enote UPS, šesti z leve je direktor Uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj, sedmi z leve pa je povejnik Specialne enote UPS Marjan Anzeljc.


Dan se je zaključil z odločitvijo, da te taktično-reševalne igre postanejo tradicionalne. In tako se je že začel lov za prehodnim pokalom.